Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Teljesen eltűnhet sokak kedvence

Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Teljesen eltűnhet sokak kedvence

agrarszektor.hu
Teljesen eltűnhet a paella Spanyolország gasztronómiájából. Az ország egyik nemzeti ételének készítéséhez való rizs termesztése ugyanis ellehetetlenülhet, mivel az szükséges gombaölőt betilotta az Európai Bizottság.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Végérvényesen eltűnhet a spanyolok egyik nemzeti étele, a paella. Ugyanis az Európai Bizottság betiltotta azt a növényvédő szert, a tricyclazole-t, amivel az étel egyik alapanyagául szolgáló rizst kezelték a spanyol gazdák. És ez egy újabb példa ez arra, hogy mennyire feldühítik és ellehetetlenítik a közös környezetvédelmi szabályok az agrártermelőket - írta meg az Infostart a Világgazdaság információi alapján.

Mint kiderült, az úgynevezett arroz bombát, avagy bomba rizst szinte kizárólag Spanyolországban termesztik, de a pyricularia gomba miatt tavaly a termés csak a fele volt a tízéves átlagnak. Erről korábban három valenciai termelő panaszkodott a Reuters hírügynökségnek. Miguel Minguet, aki az Albufera Nemzeti Parkban termeszti ezt a rizsfajtát, úgy nyilatkozott, hogy a bomba rizs

nagy valószínűséggel el fog tűnni. A terményünket tönkreteszik a szabályozások.

Közben a legnagyobb globális exportőrök, így Brazília, India és Kambodzsa nagymértékben támaszkodik ugyanarra a növényvédő szerre. A gazdák Európa-szerte tiltakoznak az utóbbi időben az uniós szabályozások és az olcsó, többek között ukrán agrárimport ellen, Spanyolországban ezen a héten tüntettek. A megmozdulások rávilágítanak arra, hogy az EU milyen nehezen tudja összeegyeztetni fenntarthatósági törekvéseit azzal a céljával, hogy az élelmiszer-termelés terén önellátóbbá váljon, hogy kiküszöbölje az ellátási láncok fennakadásait.

Az EU 2018-ban tiltotta be a tricyclazole-t, mert azt találta, hogy az káros az emberi szervezetre. A gazdák negyven éven keresztül használták ezt a szert, hogy védjék a Spanyolország lápos vidékein termesztett különleges rizsfajtát. Leginkább azonban talán az háborítja fel a gazdákat, hogy az EU engedi olyan rizs importját, amelyben kicsi mennyiségben megtalálható a gombaölőszer. Ahogy Emilio Gonzalez, a Cordobai Egyetem agrártudományi professzora rámutatott, egy szabály vonatkozik Európára és egy másik a blokkon kívüli termelőkre.

Az Albufera vizes élőhelyen termelő gazdák még legalább két másik gombaölő szert azonban használhatnak. Ezek a szerek beszűrődnek az ökoszisztémába, és hatással vannak a garnélarák populációira - derült ki egy 2023-as tanulmányból, amelyet Andreu Rico, a Valenciai Egyetem biodiverzitás-kutatója vezetett. A rizs „intenzív monokultúra, ahol a betegség könnyen terjed egyik szántóföldről a másikra” - hangsúlyozta a kutató.

A bomba rizs ára a termelésének csökkenése miatt három év alatt megduplázódott, és kilónként már öt euró felett árulják a boltokban. Spanyolország legnagyobb szupermarketlánca, a Mercadona megerősítette, hogy az elmúlt hónapokban hiány volt ebből a rizsfajtából, de a kínálat fokozatosan helyreáll szinte minden üzletükben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01