Durvul a helyzet: bármikor beüthet a rizshiány

Durvul a helyzet: bármikor beüthet a rizshiány

agrarszektor.hu
A rizs a világ népességének több mint fele számára létfontosságú alapélelmiszer, ám az, hogy India exporttilalmat vezetett be rá, nemcsak a globális piacra van hatással, de veszélyezteti az élelmezésbiztonságot. A fejlődő országok ugyanis így nem tudnak hozzájutni a számukra elengedhetetlen rizshez. India 2023 júliusában döntött úgy, hogy megtiltja a sima, fehér, hosszú szemű rizs kivitelét az országból annak érdekében, hogy elegendő mennyiség maradjon a hazai piacon, illetve csökkenjenek a fogyasztói árak.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

India 2022 szepteméberben 20 százalékos vámot vetett ki egyes rizsfajták kivitelére, majd 2023 júliusában betiltotta a sima, fehér, hosszú szemű rizs exportját - írja a CNBC. India rizsexportja a piac 40 százalékát teszi ki, így bármilyen erre vonatkozó tilalom gyorsan befolyásolja a globális árakat. A Nemzetközi Élelmiszer-politikai Kutatóintézet szerint a rizs ára 15-20 százalékkal emelkedett meg, és közel 12 év után a legmagasabb szinten van.

Az Indiából származó egyszerű, fehér, hosszú szemű rizst számos afrikai és délkelet-ázsiai országba szállítják, így a tilalom bevezetése ezeket a fejlődő országokat érinti a legkeményebben

- mondta Peter Bachmann, a politikai és kormányzati ügyekért felelős alelnök a CNBC-nek. Hozzátette, India döntése mögött az áll, hogy igyekszik biztosítani a megfelelő mennyiségű rizst a hazai piacon, illetve ezzel próbálják csökkenteni a fogyasztói árakat is. 

A jelenlegi rizsárak azonban nem kedveznek az amerikai termesztőknek, akik jelenleg próbálják megőrizni a rizsfarmok nyereségességét. A legnagyobb gond, hogy a rizs ára nem úgy változik, ahogyan az inputköltségek emelkednek, ezért is az amerikai kongresszus elfogadott egy 250 millió dolláros kiegészítő finanszírozást a rizstermesztő gazdák segítése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33