Durvul a helyzet: bármikor beüthet a rizshiány

Durvul a helyzet: bármikor beüthet a rizshiány

agrarszektor.hu
A rizs a világ népességének több mint fele számára létfontosságú alapélelmiszer, ám az, hogy India exporttilalmat vezetett be rá, nemcsak a globális piacra van hatással, de veszélyezteti az élelmezésbiztonságot. A fejlődő országok ugyanis így nem tudnak hozzájutni a számukra elengedhetetlen rizshez. India 2023 júliusában döntött úgy, hogy megtiltja a sima, fehér, hosszú szemű rizs kivitelét az országból annak érdekében, hogy elegendő mennyiség maradjon a hazai piacon, illetve csökkenjenek a fogyasztói árak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

India 2022 szepteméberben 20 százalékos vámot vetett ki egyes rizsfajták kivitelére, majd 2023 júliusában betiltotta a sima, fehér, hosszú szemű rizs exportját - írja a CNBC. India rizsexportja a piac 40 százalékát teszi ki, így bármilyen erre vonatkozó tilalom gyorsan befolyásolja a globális árakat. A Nemzetközi Élelmiszer-politikai Kutatóintézet szerint a rizs ára 15-20 százalékkal emelkedett meg, és közel 12 év után a legmagasabb szinten van.

Az Indiából származó egyszerű, fehér, hosszú szemű rizst számos afrikai és délkelet-ázsiai országba szállítják, így a tilalom bevezetése ezeket a fejlődő országokat érinti a legkeményebben

- mondta Peter Bachmann, a politikai és kormányzati ügyekért felelős alelnök a CNBC-nek. Hozzátette, India döntése mögött az áll, hogy igyekszik biztosítani a megfelelő mennyiségű rizst a hazai piacon, illetve ezzel próbálják csökkenteni a fogyasztói árakat is. 

A jelenlegi rizsárak azonban nem kedveznek az amerikai termesztőknek, akik jelenleg próbálják megőrizni a rizsfarmok nyereségességét. A legnagyobb gond, hogy a rizs ára nem úgy változik, ahogyan az inputköltségek emelkednek, ezért is az amerikai kongresszus elfogadott egy 250 millió dolláros kiegészítő finanszírozást a rizstermesztő gazdák segítése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?