Kék páva

A kék páva vagy másik nevén indiai páva a madarak osztályának tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartozó faj. Legközelebbi rokona a zöld páva.

A kék páva jellemzői és előfordulása

A kék páva a vadonban 10-25 évig él, a hím 4-6 kilogramm, a nőstény 2,8-4 kilogramm is lehet felnőtt korban. Vadon Dél-Ázsia, ezen belül is India, Banglades, Nepál és Srí Lanka erdeiben él. India nemzeti madara. Ezt a különleges, szép állatot még Nagy Sándor hozta először Európába, ahol hamar elterjedt háziállatként.

Több országba betelepítették, ma pedig vadon is előfordul az alábbi területeken: Pakisztán, az Andamán-szigetek, Bahama-szigetek, Kalifornia, a Hawaii szigetek, Új-Zéland; Ausztrália partjai mentén a Rottnest-sziget, a Heron-sziget és a King sziget. A páva Indiában igen nagyra becsült háziállat, akár a kobrával is elbánik, ezért távol tartja a mérgeskígyókat az emberi településektől. A kék páva rovarokkal, magvakkal, palántákkal, gyümölccsel és apró hüllőkkel táplálkozik.

A kék páva megjelenése

A kék páva feje egészen a szem környékéig tollas, a fejtetőn felmereszthető tollbóbitával. Csőre viszonylag vastag, a szárnyai rövidek, lekerekítettek. Nagy zajjal ugyan, de jól repül, mint a fácán. A hatodik evezőtoll a leghosszabb. Éjszakára a fák, bokrok ágaira röppen föl. 18 kormánytollas farkát képes legyezőszerűen felmereszteni, ezzel támasztva alá módosult, színes felső farkfedőket melyek végén pompás kékes zománcos színű foltok, az úgy nevezett pávaszemek vannak.

A kék páva fejdíszét aranyos zöld fémfényű tollak teszik, háta aranyos zöld, kék, hasa barnás-zöldes, csőre és lábai barnák. A tojó egyszerűbb színű, egyszínű barna, melle és hasa fehér. 30-40 fős csapatokban élnek, többnyire a földön tartózkodnak, magokból és rovarokból táplálkoznak. A hím páva tollai színesek. A kék páva hangja nem mondható kellemesnek, igen rikácsoló hangokat ad ki.

Így tarthatunk kék pávát a kertben

Fontos leszögezni, hogy csak nagy kertben érdemes pávát tartani, ahol szomszédok sincsenek. Ha szabadon tartjuk, akkor azt érdemes figyelembe vennünk, hogy a kerítés nem feltétlenül jelent számára territóriumhatárt, így könnyedén átrepülhet a szomszédba, aminek nem biztos, hogy mindenki örül. Ahhoz, hogy egy hím páva egy területen maradjon, 1-2 tojóra is szüksége van. Estére célszerű bezárni, hiszen a róka vagy a nyest is elviheti, szívesen fogyasztják. Vannak ugyan olyan kultúrnövények, amiket szeret megcsipkedni, viszont a kártevő rovarok egy részét, például a poloskát is megeszi. Általában megadott útvonalon közlekedik a kertben.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.