Drámai döntés született: ez komoly hatással lesz a rizs árára

Drámai döntés született: ez komoly hatással lesz a rizs árára

agrarszektor.hu
India azon döntése, hogy fenntartja a basmati rizs exportjára vonatkozó jelenlegi minimálárat, tovább fogja akadályozni a prémium fajta tengerentúli értékesítését. A gazdák és a malmok szerint a döntés emellett a mezőgazdasági jövedelmeket is csökkenteni fogja, mivel a termelőknek nagy készletekkel kell számolniuk az új szezonban termesztett fajtából, mondták a gazdák és a malmok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

India még 2023 augusztusában döntött úgy, hogy tonnánként 1200 dollárban határozza meg a basmati rizs minimális exportárát (MEP). És bár mindenki arra várt, hogy az indiai kormány az új termés betakarítását követően csökkenteni fogja ezt a minimálárat, ám a napokban a döntéshozók közölték, hogy további értesítésig fenntartják azt - olvasható a Reuters oldalán. Az aromájáról híres prémium hosszú szemű basmati rizst csak Indiában és Pakisztánban termesztik, az előbbi ország pedig évente több mint 4 millió tonna basmati rizst exportál olyan országokba, mint Irán, Irak, Jemen, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és az Amerikai Egyesült Államok.

India, a világ legnagyobb rizsexportőre, a nem basmati rizsfajták kivitelét is korlátozta, hogy a kulcsfontosságú államfőválasztások előtt féken tartsa a belföldi árakat. Egy, az ország északi részén tevékenykedő gazda elmondása szerint a termelők hatalmas veszteségekre számíthatnak. Mint mondta, hiába takarították be a termésüket, de nincsenek vevők.

A minimálárak fenntartása komoly csapás az ágazat szereplői számára

A gazdák a nyári vetésű rizsfajtákat az esős júniusi és júliusi hónapokban ültetik el, és októberben kezdik betakarítani a termést. Ahogy az új termés beérkezik, az árak esni kezdenek. A gazdák, a malmok és az exportőrök azt hitték, hogy a kormány csökkenteni fogja az általuk túlságosan magasnak tartott MEP-et, amint az új szezon termése piacra kerül.

Vijay Setia, az India egyik kenyérkosarának számító északi Haryana állam egyik vezető exportőre a portálnak elmondta, hogy az 1200 dolláros MEP fenntartásáról szóló döntés nagy csapás számukra. A szakember azt is hozzátette, hogy az indiai kormánynak azonnali hatállyal tonnánként 850-900 dollárra kellene csökkentenie ezt az összeget.

A beszámolók szerint a basmati rizstermesztők nehezen tudják eladni a terményüket, mert a molnárok és a kereskedők már nem jönnek a tucatnyi nagybani piacra vásárolni. A kereskedők szerint a basmati fajták ára több mint 20%-kal csökkent, mióta a kormány bevezette a minimálárat. A helyzetet nehezíti, hogy a basmatit fajtát nem fogyasztják széles körben Indiában, ezért a kormány nem vásárolja fel a termést, hogy állami tartalékokat képezzen belőle.

A gazdák frusztráló kényszerhelyzetben vannak. Arra biztatjuk Pakisztánt, hogy rövid távon vegye át az irányítást a basmati rizs piaca felett

- mondta egy neve elhallgatását kérő vezető exportőr. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?