Tovább drágul a rizs az indiai exportstop miatt

Tovább drágul a rizs az indiai exportstop miatt

agrarszektor.hu
India a belföldi áremelkedések hűtésére és nyilvánvaló politikai okokból korlátozta a rizsexportot, amely máris érezteti hatását a világpiacon. A globálisan legnagyobb exportőrnek számító ország döntése miatt világszerte emelkednek az árak, amelyet nem csupán a szegény országok éreznek meg. Az intézkedés valószínűleg fennmarad, amely magával húzhatja más termények árát és drágulhat az üzemanyag is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hónapban, három nappal azután, hogy Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonaüzletből, India július 20-án tilalmat rendelt el a nem-basmati fehér rizs kivitelére. A lépés a törmelékrizs exportjának tavaly szeptemberben bejelentett és még mindig érvényben lévő tilalmát követte.

"Korábban tonnánként 550 dolláron kereskedtek a rizzsel, most pedig 650 dollár felett mozognak az árak" - mondta az Al Jazeerának Nitin Gupta, az Olam Agri India Private Limited, India egyik legnagyobb rizsexportőrének vezető alelnöke.

A világ legnagyobb exportőre

A rizs az indiai lakosság több mint fele számára alapvető élelmiszer így a belső fogyasztás is jelentős. Az ország évente mintegy 135 millió tonna rizst termel, ami bőven elegendő a mintegy 100-105 millió tonnás belföldi kereslet kielégítésére. Ebbe beletartozik az a rizs is, amelyet támogatott áron osztanak szét az ország 800 millió szegénye között.

India továbbra is exportálja a főtt rizst és a basmati rizst, félig-meddig eleget téve nemzetközi kötelezettségvállalásainak, de a rizs világpiaci ára a tilalom óta 15-25 százalékkal emelkedett. A legsúlyosabban az indiai fehér rizstől függő országok, például Banglades és Nepál szegényei, valamint az afrikai országok, például Benin, Szenegál, Togo és Mali szegényei érintettek, akik törmelékes rizst - a legolcsóbb és leginkább laktató fajtát - importálnak.

Ragadós lehet a példa

A kereskedők és a tudósok szerint a rizshiány, amely a világ népességének több mint fele számára alapvető élelmiszer, hatással lesz a búzára, a szójababra, a kukoricára és a kukoricára, amelyeket rizspótlóként használnak emberi fogyasztásra és állati takarmányozásra egyaránt. Ez dominóhatást eredményezhet nemcsak más élelmiszerek, hanem az üzemanyagok keresletére és áraira is.

Miért tiltotta be India a rizsexportot?

"A pufferkészletünk szintje nagyon, nagyon kényelmes. Körülbelül 41 millió tonna rizs van a raktárakban. Nincs hiányunk. De a belföldi árunk, az összes többi élelmiszerárral együtt, emelkedik" - mondta Samarendu Mohanty, aki a Nemzetközi Burgonyaközpont ázsiai regionális igazgatója, és aki korábban a Fülöp-szigeteki Nemzetközi Rizskutató Intézet (IRRI) vezető tudósa volt.

Mivel a globális árak az ukrajnai orosz háború miatt emelkedtek, a rizs ára az elmúlt évben több mint 10 százalékkal nőtt Indiában - mondta több kereskedő az Al Jazeerának.

Miután azonban a belföldi árak továbbra is magasak, az indiai kormány a múlt héten közölte, hogy 2,5 millió tonna rizst fog eladni a nyílt piacon, hogy megpróbálja visszafogni az árakat. Mivel a jövő év májusában esedékes országos választások előtt öt államban választásokat terveznek, a kormány számára politikailag kritikus fontosságú, hogy az árakat alacsonyan tartsa. Ennek eredményeképpen az indiai exporttilalom valószínűleg addig is érvényben marad - vélik szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?