Drasztikus lépést tett India: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Drasztikus lépést tett India: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Augusztus elején közel háromszorosára nőttek India rizskészletei. Erről két kormányzati forrás is beszámolt a világ második legnagyobb rizstermelő országában. India júliusban váratlanul leállította a nem basmati fehér rizs kivitelét az országból, ami jelentősen megemelte az árakat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

India rizskészletei augusztus elején közel háromszorosára nőttek. A többlet - az új szezonban termesztett terménnyel párosulva, amely várhatóan októberben kezdi meg a piacra való beáramlását - növeli a piaci reményeket arra vonatkozóan, hogy Újdelhi enyhíti a közelmúltban bevezetett exporttilalmat - írta meg a Reuters. Mint ismeretes, a világ legnagyobb rizsexportőre a múlt hónapban váratlanul elrendelte a nem basmati fehér rizs - a legnagyobb rizskategória - kivitelének leállítását, ami többéves csúcsra emelte az árakat.

Az indiai rizskészletek, beleértve az állami raktárakban lévő hántolatlan hántolt rizsfajtákat is, augusztus 1-jén összesen 37,6 millió tonnát tettek ki. Ahogy az egyik, neve elhallgatását kérő forrás jelezte, India eléggé jól áll ezen a téren. Mint fogalmazott,

a 2022-23-as rizspiaci év végében vagyunk, és mint látható, a készleteink több mint megfelelőek. És már mindjárt itt a következő termés is.

Az augusztus 1-jén tartott készletek 24,6 millió tonna rizst és 13 millió tonna hántolatlan rizsfajtát tartalmaznak - mondták a források. Az állami raktáraknak 13,5 millió tonna rizzsel kell rendelkezniük, beleértve a július 1-jén kezdődő negyedévre vonatkozó 2 millió tonna stratégiai tartalékot is, az önkormányzati szabályok szerint. Az indiai gazdák, akik jellemzően az esős júniusi és júliusi hónapokban kezdik el a rizs vetését, októberben kezdik meg az új szezon termésének betakarítását. Az indiai mezőgazdasági minisztérium adatai alapján a termelők rekordmennyiségű, 135,5 millió tonna rizst takarítottak be a 2022-23-as évben.

Az indiai állami Food Corporation of India (FC), a fő állami gabonafelvásárló, új szezonbeli felvásárlásai növelnék az állami magtárak rizskészleteit. Az FCI a 2022-23-as gazdasági évben 84,6 millió tonna rizs rúd rizst vásárolt a hazai gazdáktól, ami mintegy 57 millió tonna rizst eredményez.

Egyelőre az időjárás is kegyes az indiai gazdákhoz

Az indiai gazdák eddig 23,7 millió hektáron vetettek nyári vetésű rizst a mezőgazdasági minisztérium legfrissebb adatai szerint, ami 1,71%-os növekedést jelent az előző évhez képest, mivel a kulcsfontosságú monszun esőzések júliusban megélénkültek, és segítettek a gazdáknak felgyorsítani a vetést. Az El Nino időjárási mintázat miatt augusztusban valószínűleg az átlagosnál kevesebb csapadék fog esni Indiában, miután júliusban az átlagosnál magasabb monszun segített a gazdáknak felgyorsítani a vetést. Ennek ellenére a kelet-indiai rizstermelő államokban augusztusban többlet csapadék hullhat a meteorológiai hivatal szerint.

Egy jó termés arra kényszerítené az FCI-t, hogy nagy mennyiségű rizst vásároljon a gazdáktól, ami tovább növelné a kormányzati magtárak készleteit - mondta el B.V. Krishna Rao, a rizsexportőrök szövetségének elnöke a Reutersnek. Az exporttilalom növelné a belföldi kínálatot, és a rizs ára a kormány által meghatározott 2 183 rúpiás (közel 9500 forintos) 100 kilogrammonkénti támogatási vagy garantált árra csökkenne, ami arra kényszerítené az FCI-t, hogy többet vásároljon, mondta.

A kormány ugyanakkor már most is több rizst tart, mint amennyit a jogszabályok megkövetelnek

- mondta B.V. Krishna Rao az állam által meghatározott célértékre utalva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?