Rosszabb lesz a termés Ázsiában: ez a globális élelmiszerárakra is hatással lehet

Rosszabb lesz a termés Ázsiában: ez a globális élelmiszerárakra is hatással lehet

agrarszektor.hu
Az El Nino miatt szokatlanul száraz volt az augusztus Ázsiában, és az előrejelzések szerint kevesebb eső várható szeptemberben is, ami jelentősen rontja a terméskilátásokat és ellátási zavarokkal fenyeget. Az időjárási jelenség a következő hónapokban Észak- és Dél-Amerikában ugyanakkor kedvező időjárási körülményeket teremthet a növénytermesztés számára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az El Nino idén rendesen odavágott az ázsiai országok növénytermesztésének. Ausztrália, amely a világ második legnagyobb búzaexportőre, napokon belül közölni fogja, mennyivel lesz kevesebb a búzatermés idén az átlagosnál - írta meg a Világgazdaság. A később érkezett és kevesebb esőt hozó monszunidőszak miatt csökkenni fog a rizstermés Indiában is, amely a világ első számú ellátója. Az ország a biztonságos hazai ellátás garantálása érdekében már be is tiltotta is a kivitelt.

Ugyanez várható a délkelet-ázsiai pálmaolaj esetében is, ami globálisan a legszélesebb körben használt növényi olaj. A világ legnagyobb kukorica- és szójaimportőr országában, Kínában szintén az extrém időjárás veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot.

Chris Hyde, az amerikai Maxar Technologies éghajlati adatelemző platform meteorológusa elmondta, hogy a világ számos része az El Nino közepén tart, amelynek hatása az év vége felé fokozódni fog. A szakember beszélt arról is, hogy az El Nino felmelegíti a Csendes-óceán vizét, jellemzően szárazabb időjárást eredményez Ázsia felett, valamint túlzott esőzéseket Észak- és Dél-Amerika egyes részein. Indiában ugyanakkkor a monszuntól függ a nyári növények - rizs, cukornád, szója és kukorica - terméseredménye, és az eddigiek alapján az idén esik a legkevesebb eső az elmúlt nyolc év alatt.

Az El Nino hatása sokkal nagyobb, mint vártuk. Ebben a hónapban 30%-kal kevesebb esett az átlagosnál, vagyis ez a legszárazabb augusztus, amióta mérünk. De az El Nino befolyásolja majd a szeptemberi csapadékot is

- mondta a Reutersnek egy indiai meteorológus.

India adja a globális rizsexport 40%-át, és az exporttilalom miatt máris 15 éves csúcsra ugrott e létfontosságú élelmiszer ára. Mindeközben Ausztráliában négy év után először takarítanak be kevesebb búzát a vártnál, az előzetesen becsült 33 millió tonna helyet 30 millió tonnát. Ole Houe, az IKON Commodities igazgatója azonban rámutatott, hogy ha a szárazság szeptemberben is folytatódik, akkor az eredmény még gyengébb lesz. A szakember elmondta, hogy az előző három évben termésrekordot értek el, amelynek jelentős részét Kínába, Indonéziába és Japánba adták el.

Délkelet-Ázsiában Indonéziában és Thaiföldön volt a legkevesebb csapadék az idén az El Nino miatt, az elmúlt 30-40 napban szinte alig esett az eső, összességében az ilyenkor szokásos mennyiség 50-70%-a érkezett, és szeptemberben sem éri el az átlagot. Ez nem csupán a rizs, a pálmaolaj és a cukornád, hanem a kávé hozamát is negatívan befolyásolja.

Az Egyesült Államokat egyelőre nem érte el az El Nino hatása, de az aszály miatt ott is kevesebb kukorica és szója várható. Novembertől februárig azonban már ott is érezhető lesz ez az időjárási jelenség, aminek kimondottan örülhetnek, mert az átlagosnál több csapadékot hoz, ami jót tesz a téli búzának. Dél-Amerikában is megfelelő lesz az időjárás a szója és a kukorica számára, amelyet 2024 elején takarítanak majd be.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?