Rosszabb lesz a termés Ázsiában: ez a globális élelmiszerárakra is hatással lehet

Rosszabb lesz a termés Ázsiában: ez a globális élelmiszerárakra is hatással lehet

agrarszektor.hu
Az El Nino miatt szokatlanul száraz volt az augusztus Ázsiában, és az előrejelzések szerint kevesebb eső várható szeptemberben is, ami jelentősen rontja a terméskilátásokat és ellátási zavarokkal fenyeget. Az időjárási jelenség a következő hónapokban Észak- és Dél-Amerikában ugyanakkor kedvező időjárási körülményeket teremthet a növénytermesztés számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az El Nino idén rendesen odavágott az ázsiai országok növénytermesztésének. Ausztrália, amely a világ második legnagyobb búzaexportőre, napokon belül közölni fogja, mennyivel lesz kevesebb a búzatermés idén az átlagosnál - írta meg a Világgazdaság. A később érkezett és kevesebb esőt hozó monszunidőszak miatt csökkenni fog a rizstermés Indiában is, amely a világ első számú ellátója. Az ország a biztonságos hazai ellátás garantálása érdekében már be is tiltotta is a kivitelt.

Ugyanez várható a délkelet-ázsiai pálmaolaj esetében is, ami globálisan a legszélesebb körben használt növényi olaj. A világ legnagyobb kukorica- és szójaimportőr országában, Kínában szintén az extrém időjárás veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot.

Chris Hyde, az amerikai Maxar Technologies éghajlati adatelemző platform meteorológusa elmondta, hogy a világ számos része az El Nino közepén tart, amelynek hatása az év vége felé fokozódni fog. A szakember beszélt arról is, hogy az El Nino felmelegíti a Csendes-óceán vizét, jellemzően szárazabb időjárást eredményez Ázsia felett, valamint túlzott esőzéseket Észak- és Dél-Amerika egyes részein. Indiában ugyanakkkor a monszuntól függ a nyári növények - rizs, cukornád, szója és kukorica - terméseredménye, és az eddigiek alapján az idén esik a legkevesebb eső az elmúlt nyolc év alatt.

Az El Nino hatása sokkal nagyobb, mint vártuk. Ebben a hónapban 30%-kal kevesebb esett az átlagosnál, vagyis ez a legszárazabb augusztus, amióta mérünk. De az El Nino befolyásolja majd a szeptemberi csapadékot is

- mondta a Reutersnek egy indiai meteorológus.

India adja a globális rizsexport 40%-át, és az exporttilalom miatt máris 15 éves csúcsra ugrott e létfontosságú élelmiszer ára. Mindeközben Ausztráliában négy év után először takarítanak be kevesebb búzát a vártnál, az előzetesen becsült 33 millió tonna helyet 30 millió tonnát. Ole Houe, az IKON Commodities igazgatója azonban rámutatott, hogy ha a szárazság szeptemberben is folytatódik, akkor az eredmény még gyengébb lesz. A szakember elmondta, hogy az előző három évben termésrekordot értek el, amelynek jelentős részét Kínába, Indonéziába és Japánba adták el.

Délkelet-Ázsiában Indonéziában és Thaiföldön volt a legkevesebb csapadék az idén az El Nino miatt, az elmúlt 30-40 napban szinte alig esett az eső, összességében az ilyenkor szokásos mennyiség 50-70%-a érkezett, és szeptemberben sem éri el az átlagot. Ez nem csupán a rizs, a pálmaolaj és a cukornád, hanem a kávé hozamát is negatívan befolyásolja.

Az Egyesült Államokat egyelőre nem érte el az El Nino hatása, de az aszály miatt ott is kevesebb kukorica és szója várható. Novembertől februárig azonban már ott is érezhető lesz ez az időjárási jelenség, aminek kimondottan örülhetnek, mert az átlagosnál több csapadékot hoz, ami jót tesz a téli búzának. Dél-Amerikában is megfelelő lesz az időjárás a szója és a kukorica számára, amelyet 2024 elején takarítanak majd be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?