Most már biztos: itt az El Niño

Most már biztos: itt az El Niño

agrarszektor.hu
Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) június 8-án jelentette be, hogy eljött az El Niño időszaka, ami egy természetes, nem szabályosan ismétlődő, a Csendes-óceán középső és keleti medencéjében évmilliók óta jelentkező éghajlati esemény. Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója szerint az El Niño nincs közvetlen hatással az egész világ, így Európa és Magyarország időjárására sem.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az El Niño-években a hideg víz áramlása gyengül vagy teljesen el is tűnik, mivel a Csendes-óceán középső és keleti részén a víz olyan meleg lesz, mint a Csendes-óceán nyugati részén. Van, hogy a keleti medencében a víz hidegebb, ekkor ekkor nagy mennyiségű hideg víz tör fel a mélyből, amit La Niña jelenségnek neveznek. Ha a melegvíz kiegyenlítődik, akkor pedig El Niño jelenségről

- mondta az InfoRádiónak a Klímapolitikai Intézet kutatója. Hozzátette, az El Niño nem az egész világ, hanem elsősorban Dél-Amerika, Afrika, Óceánia és Ausztrália időjárás befolyásolja átmenetileg.

A legfrissebb modellfutások alapján egyébként nem extrém, csak egy közepesen erős El Niñóra kell számítani, ami várhatóan 2024 közepéig tart. De ezek csak előrejelzések, és végül másként fog alakulni

- jegyezte meg. A Klímapolitikai Intézet kutatója beszélt arról is, hogy a globális felmelegedés, tágabb értelemben az éghajlatváltozás is hatással van az El Niñóra, illetve a La Niñara.

Előbbi éveiben jellemzően a globális felmelegedés kissé megszökken, köszönhetően annak, hogy a Föld vízkészletének egyharmadát adó Csendes-óceán középső és keleti medencéje az átlagnál melegebb. Mindez elsősorban Dél-Amerikában és Afrikában, valamint a Dekkán-félszigeten és Észak-Amerikában okoz az átlagosnál jóval melegebb időjárást. Bármilyen furcsa, az El Niño Európa időjárására azonban nem hat ki számottevően. Vagyis Magyarországon nem kell tartani attól, hogy az El Niño miatt lenne aszály vagy szárazság. Ez nálunk alapvetően is természetes

- emelte ki Kovács Erik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?