Nagy változás jöhet a rizs árában: erre jobb lesz felkészülni

Nagy változás jöhet a rizs árában: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
India várhatóan csökkenteni fogja a basmati rizs exportjára megállapított minimálárat - közölték kedden kormányzati és ipari források, miután a gazdák és az exportőrök panaszkodtak, hogy ez veszteségeket okoz a kereskedelemben. A nevük elhallgatását kérő bennfentesek szerint a korábbi tonnánkénti 1200 dolláros minimum exportárat várhatóan 950 dollárra fogják csökkenteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az indiai kormány valószínűleg tonnánként 950 dollárra csökkenti az aromájáról híres prémium hosszú szemű rizsfajta, a basmati rizs minimum exportárát - tudta meg a Reuters. A tervezett árcsökkentésről olyan kormányzati és ipari források számoltak be a portálnak, akik nem kívánták felfedni a kilétüket, mivel a döntést még nem hozták nyilvánosságra. Mint ismeretes, India augusztusban tonnánként 1200 dolláros minimum exportárat vetett ki a basmati rizsszállítmányokra, hogy a kulcsfontosságú államfőválasztások előtt féken tartsa a helyi árakat. A minimum exportárat a várakozások szerint az új szezon termésének betakarításával kellett volna csökkenteni, de az indiai kormány október 14-én közölte, hogy további értesítésig fenntartja azt, feldühítve ezzel a gazdákat és az exportőröket, akik szerint az új termés a belföldi árak csökkenéséhez vezetett.

A hatóságok később azonban azt közölték, hogy aktívan felülvizsgálják a minimum exportárat. A basmati rizst egyedül Indiában és Pakisztánban termesztik, az előbbi ország egymaga több mint 4 millió tonna basmati rizst exportál olyan országokba, mint Irán, Irak, Jemen, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok.

A MEP csökkentéséről szóló döntés mind a gazdáknak, mind az exportőröknek segítene, akik az 1200 dolláros MEP miatt szenvedtek

- mondta Prem Garg, az indiai rizsexportőrök szövetségének elnöke.

A tonnánként 1200 dollárban meghatározott minimum exportár olyan súlyosan érintette a kereskedelmet, hogy az exportőrök nem vásárolták több a rizst a gazdáktól - tette hozzá a szakember. Hasonlóan látja a helyzetet Vijay Setia, az északi Haryana állam egyik vezető exportőre, aki szerint ez döntés segíteni fogja a basmati rizs kereskedelmének újraindítását. India, a világ legnagyobb rizsexportőre, egyébként a nem basmati rizsfajták kivitelét is korlátozta idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?