Súlyosabb hatása lett a francia gazdatüntetéseknek, mint hittük volna

Súlyosabb hatása lett a francia gazdatüntetéseknek, mint hittük volna

agrarszektor.hu
Több fontos útvonalat is blokkoltak a tüntető francia gazdák, így a spanyol zöldségek csak akadozva jutottak el célállomásaikra. A késedelmek már Magyarországot is érintették.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hetekben jelentős mértékben csökkent az európai nagybani piacokra érkező spanyol zöldségek és gyümölcsök mennyisége, ami elsősorban a francia, másodsorban a német gazdatüntetések során alkalmazott útlezárások következménye - írta meg a FruitVeB. A Magyarországra érkező zöldségeket és gyümölcsöket főként a Franciaország és Spanyolország közötti útzárak érintették, emiatt a kígyóuborka és a paradicsom kínálata lett szűkösebb a Budapesti Nagybani Piacon: hazánkba a múlt héten csak az elindított kamionok kevesebb, mint negyede érkezett meg, bár vélhetően hamarosan helyreállnak a szállítási útvonalak.

Francia tüntetők január utolsó napjaitól az AP-7 autópálya forgalmát blokkolták La Jonquera határátkelőnél. Ezen az útvonalon naponta több, mint húszezer spanyol kamion lépi át a határt európai országok felé. A helyzetet súlyosbította, hogy egyrészt a francia tüntetők néha meg is támadták a kamionokat, és az útra dobálták a szállított árut, néha pedig felgyújtották az úton szétdobált rakományt. Másrészt Spanyolország Franciaországon keresztül pont januárban szállítja a legtöbb árut az európai piacokra, körülbelül 1,24 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt mintegy 1,6 milliárd euró értékben. Luis Planas spanyol agrárminiszter nyilatkozatában elismerte a francia tüntetők szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartotta a tehergépjárművek elleni támadásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?