Súlyosabb hatása lett a francia gazdatüntetéseknek, mint hittük volna

Súlyosabb hatása lett a francia gazdatüntetéseknek, mint hittük volna

agrarszektor.hu
Több fontos útvonalat is blokkoltak a tüntető francia gazdák, így a spanyol zöldségek csak akadozva jutottak el célállomásaikra. A késedelmek már Magyarországot is érintették.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az elmúlt hetekben jelentős mértékben csökkent az európai nagybani piacokra érkező spanyol zöldségek és gyümölcsök mennyisége, ami elsősorban a francia, másodsorban a német gazdatüntetések során alkalmazott útlezárások következménye - írta meg a FruitVeB. A Magyarországra érkező zöldségeket és gyümölcsöket főként a Franciaország és Spanyolország közötti útzárak érintették, emiatt a kígyóuborka és a paradicsom kínálata lett szűkösebb a Budapesti Nagybani Piacon: hazánkba a múlt héten csak az elindított kamionok kevesebb, mint negyede érkezett meg, bár vélhetően hamarosan helyreállnak a szállítási útvonalak.

Francia tüntetők január utolsó napjaitól az AP-7 autópálya forgalmát blokkolták La Jonquera határátkelőnél. Ezen az útvonalon naponta több, mint húszezer spanyol kamion lépi át a határt európai országok felé. A helyzetet súlyosbította, hogy egyrészt a francia tüntetők néha meg is támadták a kamionokat, és az útra dobálták a szállított árut, néha pedig felgyújtották az úton szétdobált rakományt. Másrészt Spanyolország Franciaországon keresztül pont januárban szállítja a legtöbb árut az európai piacokra, körülbelül 1,24 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt mintegy 1,6 milliárd euró értékben. Luis Planas spanyol agrárminiszter nyilatkozatában elismerte a francia tüntetők szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartotta a tehergépjárművek elleni támadásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02