Párizs elleni ostromra készülnek francia gazdák

Párizs elleni ostromra készülnek francia gazdák

agrarszektor.hu
A francia mezőgazdasági termelők pénteken lezárták a Párizst az északi Lille várossal és Belgiummal összekötő egyik fő autópályát, hosszas forgalmi dugókat okozva az alacsony élelmiszerárak és a túlzott bürokrácia miatti országos tiltakozás részeként. A szakszervezetek azért hívták össze az útlezárásokat Párizsban és környékén, hogy növeljék a nyomást Gabriel Attal miniszterelnök kormányára, amelyet a gazdák azzal vádolnak, hogy nem tesz eleget a segítségükért - írja a Reuters. Szombaton már a termelők azt jelentették be, hogy határozatlan idejű ostromra készülnek a francia főváros ellen.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

"Egyenesen Párizsba megyünk, hogy felhívjuk a figyelmet dühünkre, sérelmeinkre" - mondta Matteo Legrand gazdálkodó.

A mezőgazdasági termelők szakszervezetének (FNSEA) Párizs környéki tagozata 11 útlezárást tervezett a Párizs környéki fő ingázó tengelyeken, köztük az A6, A10 és A13 autópályákon - derül ki a Reuters által látott tervezési dokumentumból.

Attal hivatala közölte, hogy beszédet mond a gazdák aggodalmainak oldására egy hegyi faluban, a spanyol határ közelében, Párizstól mintegy 800 kilométerre.

A csökkenő élelmiszerárak miatt haragudtak meg

"A központi kérdés a gazdák bevétele" - mondta Bruno Le Maire pénzügyminiszter a találkozót követően, hozzátéve, hogy a kormány "megkettőzi" a gazdák számára tisztességes árak garantálását célzó törvény végrehajtását.

Pénteken azonban megfogadta, hogy "könyörtelen" lesz az élelmiszeripari cégóriásokkal és a szupermarketekkel szemben, hogy segítsen megfelelő pénzügyi kompenzációt biztosítani a mezőgazdasági termelőknek.

Ostrom Párizs ellen

Az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelőjének számító Franciaországban számos gazdálkodó azt állítja, hogy a kiskereskedők egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rájuk az árcsökkentés érdekében, és ez veszélyezteti megélhetésüket. A mezőgazdasági szakszervezetek egyéb sérelmek mellett a traktorok üzemanyagára kivetett állami adót, a külföldi élelmiszerek olcsó importját, a vízhez való hozzáférést, a túlzott bürokráciát és a környezetvédelmi szabályokat is kifogásolták.

Franciaország két legnagyobb mezőgazdasági szakszervezetének vezetői szombaton közölték, hogy a Párizs környéki régiókból származó tagok "határozatlan idejű ostromot kezdenek a főváros ellen" - írja a France24. "A fővárosba vezető összes főutat elfoglalják a gazdák" - tették hozzá.

Franciaországban két hete tüntetések zajlanak a vidéki régiókban, míg más európai országokban, köztük Németországban és Lengyelországban is tüntetéseket tartottak az életszínvonal csökkenése miatt feldühödött gazdák, valamint termelői demonstrációkra került sor Litvániában is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?