Párizs elleni ostromra készülnek francia gazdák

Párizs elleni ostromra készülnek francia gazdák

agrarszektor.hu
A francia mezőgazdasági termelők pénteken lezárták a Párizst az északi Lille várossal és Belgiummal összekötő egyik fő autópályát, hosszas forgalmi dugókat okozva az alacsony élelmiszerárak és a túlzott bürokrácia miatti országos tiltakozás részeként. A szakszervezetek azért hívták össze az útlezárásokat Párizsban és környékén, hogy növeljék a nyomást Gabriel Attal miniszterelnök kormányára, amelyet a gazdák azzal vádolnak, hogy nem tesz eleget a segítségükért - írja a Reuters. Szombaton már a termelők azt jelentették be, hogy határozatlan idejű ostromra készülnek a francia főváros ellen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

"Egyenesen Párizsba megyünk, hogy felhívjuk a figyelmet dühünkre, sérelmeinkre" - mondta Matteo Legrand gazdálkodó.

A mezőgazdasági termelők szakszervezetének (FNSEA) Párizs környéki tagozata 11 útlezárást tervezett a Párizs környéki fő ingázó tengelyeken, köztük az A6, A10 és A13 autópályákon - derül ki a Reuters által látott tervezési dokumentumból.

Attal hivatala közölte, hogy beszédet mond a gazdák aggodalmainak oldására egy hegyi faluban, a spanyol határ közelében, Párizstól mintegy 800 kilométerre.

A csökkenő élelmiszerárak miatt haragudtak meg

"A központi kérdés a gazdák bevétele" - mondta Bruno Le Maire pénzügyminiszter a találkozót követően, hozzátéve, hogy a kormány "megkettőzi" a gazdák számára tisztességes árak garantálását célzó törvény végrehajtását.

Pénteken azonban megfogadta, hogy "könyörtelen" lesz az élelmiszeripari cégóriásokkal és a szupermarketekkel szemben, hogy segítsen megfelelő pénzügyi kompenzációt biztosítani a mezőgazdasági termelőknek.

Ostrom Párizs ellen

Az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelőjének számító Franciaországban számos gazdálkodó azt állítja, hogy a kiskereskedők egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rájuk az árcsökkentés érdekében, és ez veszélyezteti megélhetésüket. A mezőgazdasági szakszervezetek egyéb sérelmek mellett a traktorok üzemanyagára kivetett állami adót, a külföldi élelmiszerek olcsó importját, a vízhez való hozzáférést, a túlzott bürokráciát és a környezetvédelmi szabályokat is kifogásolták.

Franciaország két legnagyobb mezőgazdasági szakszervezetének vezetői szombaton közölték, hogy a Párizs környéki régiókból származó tagok "határozatlan idejű ostromot kezdenek a főváros ellen" - írja a France24. "A fővárosba vezető összes főutat elfoglalják a gazdák" - tették hozzá.

Franciaországban két hete tüntetések zajlanak a vidéki régiókban, míg más európai országokban, köztük Németországban és Lengyelországban is tüntetéseket tartottak az életszínvonal csökkenése miatt feldühödött gazdák, valamint termelői demonstrációkra került sor Litvániában is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?