A brit termelők nem tüntetnek, hanem ünnepelnek

A brit termelők nem tüntetnek, hanem ünnepelnek

agrarszektor.hu
A Kanadával folytatott kereskedelmi tárgyalások felfüggesztése azt jelzi, hogy az Egyesült Királyság keményebb megközelítést alkalmaz a Brexit utáni kereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatban, ami a gazdák elismerését váltotta ki - írja a Reuters.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A patthelyzet azt sugallta, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök talán kevésbé hajlandó aláírni olyan kereskedelmi megállapodásokat, amelyeket belföldi bírálatok érnek, mint elődei, köztük Boris Johnson korábbi vezető, akit a brit mezőgazdasági ágazat a pellengérre állított.

Hajlandóak újra tárgyalni, de nem mindenáron

Nagy-Britannia az előrelépés hiányára hivatkozva védte a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások felfüggesztéséről szóló döntését.

"Úgy tűnik, Kanada szem elől tévesztette a nagyobb képet" - mondta egy brit kormányzati forrás, utalva az országok közötti évi 26 milliárd fontos (33 milliárd dolláros) kereskedelemre.

Ha Kanada komoly ajánlattal és az előrelépésre irányuló szándékkal tér vissza az asztalhoz, nyitottak vagyunk. De addig is más, a brit vállalkozások számára előnyös kereskedelmi megállapodásokra fogunk összpontosítani.

Sunak meghallotta a gazdák kéréseit

Mivel Nagy-Britannia 2020 végén kilépett az EU közös piacáról, nagy nyomás nehezedik rá, hogy az EU nélkül tegyen előrelépést azon törekvése felé, hogy független kereskedelmi nemzetté váljon – amely a Brexit egyik fő ígérete volt a támogatói szerint -, hogy túl sok engedményt tegyen az alkuk felgyorsítása érdekében.

Sunak hangsúlyozta, hogy kész időt szakítani a kereskedelmi tárgyalásokra, hogy megfelelő megállapodást érjen el. A miniszterek hangsúlyozták, hogy az Indiával folyó, elhúzódó szabadkereskedelmi tárgyalások során nem az időpont, hanem a megállapodás számít. Tavaly Sunak azt mondta a gazdáknak, hogy "a brit mezőgazdaság és a brit termékek egyszerűen nem lehetnek utólagos szempontok" a tárgyalások során.

 

A brit termelők üdvözlik a döntést

Kivétel nélkül továbbra is védelmezni fogjuk az Egyesült Királyság élelmiszeripari szabványait minden meglévő és jövőbeli szabadkereskedelmi megállapodás keretében. Nem lesz klórral mosott csirke és hormonkezelt marhahús az Egyesült Királyság piacán. Sem most, sem később.

A miniszterelnök ezzel próbálta eloszlatni a gazdák és a fogyasztók aggodalmait a húsimport minőségével kapcsolatban, különösen Észak-Amerikából, bár Joe Biden amerikai elnök kormánya már korábban szüneteltette a szabadkereskedelmi megállapodásokról szóló tárgyalásokat.

Pénteken a brit Nemzeti Gazdaszövetség dícsérte Sunakot, amiért kitartott álláspontja mellett, és "nehéz", de "helyes" döntést hozott a Kanadával folytatott tárgyalásoktól történő elállással kapcsolatban.

Az olyan termékek esetében, mint a marhahús és a sajt, Kanada túl sokat követelt, és túl keveset kínált, így megakadályozta a mindkét ország számára előnyös előrelépést

- mondta Minette Batters, az NFU elnöke.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?