London pénzt ígér az EU-támogatás nélkül maradt termelőinek

London pénzt ígér az EU-támogatás nélkül maradt termelőinek

agrarszektor.hu
A brit gazdák költségei elszálltak és jelentős munkaerő-hiánytól szenved az agrárium, ám a termelők az uniós kilépés után támogatást sem kapnak már. A brit kormány évek óta ígér nekik segítséget, most – többszöri halasztás után – januárban kaphatnak pénzt környezetvédelmi elvárások teljesítésért cserébe.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A brit tárcavezető erről a northamptonshire-i Desborough-ban tartott megbeszélésen adott tájékoztatást. A tanácskozáson a helyi gazdák megosztották aggodalmaikat Spencerrel és elmondták, hogy az új kifizetési rendszer késedelmes bevezetése és a munkaerőhiány komoly nehézséget okoz számukra – írja a BBC.

Környezetvédelmi támogatás

"Biztosítani fogjuk, hogy a gazdák megkapják a fizetésüket" - mondta Spencer. A kormány fenntartható gazdálkodást ösztönző rendszere (Sustainable Farming Incentive, SFI) az Európai Unió (EU) által nyújtott támogatási kifizetéseket hivatott helyettesíteni, amelyekre a Brexit után a gazdák már nem lesznek jogosultak.

A gazdáknak azt mondták, hogy a régóta várt rendszer a múlt hónapban készül el, de azóta szeptember közepéig elhalasztották. Spencer a West Lodge Farm Parkban tartott találkozón a gazdák egy csoportjának elmondta, hogy a kifizetéseket jóváhagyják, amint a program elindul, de "lehet, hogy a tényleges készpénzt csak decemberben vagy januárban kapják meg a bankban".

Elszálló költségek és munkaerő-hiány

Azt mondta: "Biztosítani fogjuk, hogy a gazdák megkapják a kifizetéseket, és bizalmat kapnak ahhoz, hogy a terményeket úgy vessék be, ahogyan azt mi szeretnénk". Sarah Bell, aki Corby közelében gazdálkodik, azt mondta: "Hét éve várunk erre az ígért rendszerre.” Rachel Fyfe clipstoni gazdálkodó a BBC-nek elmondta: „A költségeink az egekbe szöktek. A műtrágya ára tonnánként 260 fontról 900 font feletti csúcsra emelkedett."

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?