Tombol a zöldséghiány Angliában: így néznek most ki a boltok polcai a briteknél

Tombol a zöldséghiány Angliában: így néznek most ki a boltok polcai a briteknél

agrarszektor.hu
Újabb fejezetéhez ért az élelmiszerhiány Nagy-Britanniában: több szupermarketben is kartonra nyomtatott zöldség- és gyümölcsképek jelentek meg az igazi termékek helyett. A jelenség hátterében az áll, hogy sem a gazdaságokban, sem a feldolgozóüzemekben nincs elég ember. A hírek szerint a zöldség- és gyümölcshiány nem helyi jellegű probléma, több nagy lánc üzleteit is érinti.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Angliában több szupermarket pultjain is kartonpapírra nyomtatott zöldségek és gyümölcsök jelentek meg az igazi termékek helyett - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a The Guardian értesülései alapján. A jelenség legfőbb oka a munkaerőhiány. Tehergépjármű-vezetőkből már több hónapja annyira kevés van a szigetországban, hogy a kormány komolyan fontolgatja a hadsereg állományának ideiglenes "kölcsönbe adását", de a legfrissebb hírek szerint a gazdaságokban nincs elég szedő, a feldolgozóüzemekben pedig a csomagolási munkákra nem találnak embert.

Korábban probléma volt az is, hogy a kikötőkbe nem érkezett elegendő áru a tengeri szállítások drágulása és a hajók feltorlódása miatt - ez megoldódni látszik, viszont a bejövő termékeket nincs aki elszállítsa a boltok polcaira. A Guardian beszámolója szerint a zöldséghiány nem csak egy adott láncot érint, zöldségek és gyümölcsök rányomtatott képeivel jelentek meg kartondobozok a Tesco és a Sainsbury's pultjain több városban is. A hagyományos, nagy alapterületű szupermarketek, főleg a Tesco, az Asda és a Sainsbury's, ahol körülbelül 40 ezer féle terméket kínáltak a vásárlóknak, az utóbbi pár hónapban erőteljesen szűkíteni kezdte a kiállított termékek körét annak érdekében, hogy hatékonyságot növeljen, és erős árcsökkentéssel vehesse fel a harcot a kisebb, hozzávetőlegesen 3 ezer féle terméket forgalmazó diszkontokkal szemben, mint amilyen az Aldi vagy a Lidl.

(Címlapkép forrása: Patrick Dalton)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01