Érik a zöldség-krízis Angliában: sokkal nagyobb a baj, mint elsőre gondolnánk

agrarszektor.hu
Kifogytak az angliai üzletek a paradicsomból, paprikából és uborkából. A brit boltokat sújtó zöldséghiány az ellátási láncok sérülékenységét, nem megfelelő robusztusságát tükrözi. 

A Fresh Produce Journal által megszólaltatott Oliver Chapman ellátásilánc-szakértő szerint az Egyesült Királyságban jelenleg tapasztalható paradicsom-, uborka- és paprikahiány valami sokkal súlyosabb problémának az előjele lehet - olvasható a FruitVeB oldalán. A szakember a jelenlegi helyzet megértését egy hagyma hámozásához hasonlította: ha az ember megnézi a legkülső réteget, akkor a termelés szempontjából kedvezőtlen időjárást láthat, különösen Dél-Spanyolországban. Ezt a réteget lehántva munkaerőhiány, elsősorban sofőrhiány látható az Egyesült Királyságban.

Ez alatt valószínűleg egy Brexit-hatás réteg következik, de itt jönnek az igazán szemet csípő, könnyeztető rétegek, amelyek ráadásul már nem pillanatnyi, hanem hosszú ideje tartó, elhúzódó problémákat jelenítenek meg. Az egyik ilyen a termelőknek fizetett fix átvételi árak, és az ezek következtében minimálisra csökkent termelői nyereségesség: egy felmérés szerint az angol termelők között vannak olyanok, akik 1%-os profitrátával dolgoznak. És ha ezt a réteget is lehántja az ember, akkor láthatóvá válik az igazi probléma: az ellátási láncok nem megfelelő robusztussága és rezilienciája, amiből a koronavírus-járvány alatt már kaphattak egy kis ízelítőt. Oliver Chapman szerint a most tapasztalható zöldséghiány egy túlélhető kellemetlenség, ám a hátterében álló problémák az igazán ijesztőek. Ezek a sérülékenységi gondok a jövőben sokkal szélesebb körű és súlyosabb élelmiszerhiányhoz vezethetnek, ami katasztrofális következményekkel járhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?