Érik a zöldség-krízis Angliában: sokkal nagyobb a baj, mint elsőre gondolnánk

Érik a zöldség-krízis Angliában: sokkal nagyobb a baj, mint elsőre gondolnánk

agrarszektor.hu
Kifogytak az angliai üzletek a paradicsomból, paprikából és uborkából. A brit boltokat sújtó zöldséghiány az ellátási láncok sérülékenységét, nem megfelelő robusztusságát tükrözi. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Fresh Produce Journal által megszólaltatott Oliver Chapman ellátásilánc-szakértő szerint az Egyesült Királyságban jelenleg tapasztalható paradicsom-, uborka- és paprikahiány valami sokkal súlyosabb problémának az előjele lehet - olvasható a FruitVeB oldalán. A szakember a jelenlegi helyzet megértését egy hagyma hámozásához hasonlította: ha az ember megnézi a legkülső réteget, akkor a termelés szempontjából kedvezőtlen időjárást láthat, különösen Dél-Spanyolországban. Ezt a réteget lehántva munkaerőhiány, elsősorban sofőrhiány látható az Egyesült Királyságban.

Ez alatt valószínűleg egy Brexit-hatás réteg következik, de itt jönnek az igazán szemet csípő, könnyeztető rétegek, amelyek ráadásul már nem pillanatnyi, hanem hosszú ideje tartó, elhúzódó problémákat jelenítenek meg. Az egyik ilyen a termelőknek fizetett fix átvételi árak, és az ezek következtében minimálisra csökkent termelői nyereségesség: egy felmérés szerint az angol termelők között vannak olyanok, akik 1%-os profitrátával dolgoznak. És ha ezt a réteget is lehántja az ember, akkor láthatóvá válik az igazi probléma: az ellátási láncok nem megfelelő robusztussága és rezilienciája, amiből a koronavírus-járvány alatt már kaphattak egy kis ízelítőt. Oliver Chapman szerint a most tapasztalható zöldséghiány egy túlélhető kellemetlenség, ám a hátterében álló problémák az igazán ijesztőek. Ezek a sérülékenységi gondok a jövőben sokkal szélesebb körű és súlyosabb élelmiszerhiányhoz vezethetnek, ami katasztrofális következményekkel járhat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?