Érik a zöldség-krízis Angliában: sokkal nagyobb a baj, mint elsőre gondolnánk

Érik a zöldség-krízis Angliában: sokkal nagyobb a baj, mint elsőre gondolnánk

agrarszektor.hu
Kifogytak az angliai üzletek a paradicsomból, paprikából és uborkából. A brit boltokat sújtó zöldséghiány az ellátási láncok sérülékenységét, nem megfelelő robusztusságát tükrözi. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Fresh Produce Journal által megszólaltatott Oliver Chapman ellátásilánc-szakértő szerint az Egyesült Királyságban jelenleg tapasztalható paradicsom-, uborka- és paprikahiány valami sokkal súlyosabb problémának az előjele lehet - olvasható a FruitVeB oldalán. A szakember a jelenlegi helyzet megértését egy hagyma hámozásához hasonlította: ha az ember megnézi a legkülső réteget, akkor a termelés szempontjából kedvezőtlen időjárást láthat, különösen Dél-Spanyolországban. Ezt a réteget lehántva munkaerőhiány, elsősorban sofőrhiány látható az Egyesült Királyságban.

Ez alatt valószínűleg egy Brexit-hatás réteg következik, de itt jönnek az igazán szemet csípő, könnyeztető rétegek, amelyek ráadásul már nem pillanatnyi, hanem hosszú ideje tartó, elhúzódó problémákat jelenítenek meg. Az egyik ilyen a termelőknek fizetett fix átvételi árak, és az ezek következtében minimálisra csökkent termelői nyereségesség: egy felmérés szerint az angol termelők között vannak olyanok, akik 1%-os profitrátával dolgoznak. És ha ezt a réteget is lehántja az ember, akkor láthatóvá válik az igazi probléma: az ellátási láncok nem megfelelő robusztussága és rezilienciája, amiből a koronavírus-járvány alatt már kaphattak egy kis ízelítőt. Oliver Chapman szerint a most tapasztalható zöldséghiány egy túlélhető kellemetlenség, ám a hátterében álló problémák az igazán ijesztőek. Ezek a sérülékenységi gondok a jövőben sokkal szélesebb körű és súlyosabb élelmiszerhiányhoz vezethetnek, ami katasztrofális következményekkel járhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13