Bármikor beüthet a sóhiány Európában: itt az orosz-ukrán háború nem várt hatása

Bármikor beüthet a sóhiány Európában: itt az orosz-ukrán háború nem várt hatása

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy újabb gond ütheti fel a fejét az élelmiszer-termelésben a háború miatt: Ukrajna egyik legnagyobb sóbányája, az Artemszol több mint egy hónapja leállította termelését, aminek következtében sóhiány alakulhat ki az országban.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Viktor Jurin, a vállalat igazgatója egy rádióadásban elmondta, hogy a sóbánya határozatlan időre felfüggesztette a termelést. Az ágyúzás folyamatos, az adminisztrációs épület részben megsemmisült. Közvetlen találatok érték a tárnákat, anyagraktárakat. A gyártási folyamat ellehetetlenült. Nem fogják veszélybe sodorni a dolgozóik életét. Az üzem területéről evakuáltuk a személyzet nagy részét, mindössze néhány irodai dolgozó és mérnök maradt a bányában. Hozzátette azt is, hogy áprilisban leállították a vállalkozást, mert lehetetlenné vált a késztermékek vasúti kivitele - írja a Világgazdaság az UNIAN nevű ukrán hírportál alapján. Ez a leállás viszont fél Európa ellátásra hatással lehet, többek között a magyarországi, lengyelországi, grúziai, moldovai, azerbajdzsáni és romániai fogyasztók is érezni fogják a gyártás leállását. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?