Ebből még nagy baj lehet: közel 5 millió tonna gabona rekedt az ukrajnai hajókon

Ebből még nagy baj lehet: közel 5 millió tonna gabona rekedt az ukrajnai hajókon

agrarszektor.hu
Martin Frick, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) németországi igazgatója szerint rengeteg, mintegy 4,5 millió tonna gabona rekedhetett ukrajnai kikötőkben és hajókon az oroszok általi támadások miatt.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az ENSZ figyelmeztetett: az ukrajnai háborúnak jelentős következményei lesznek azon képességeire, hogy azonnali élelmiszersegélyt nyújtson a rászoruló országoknak szerte a világon, miután sok élelem ragadt ukrajnai kikötőkben. A élelmiszerexport rendkívül nehézkes, hiszen az ukrajnai kikötők és tengeri útvonalak az orosz invázió miatt hozzáférhetetlenné váltak. A háború előtt Ukrajna a világ egyik legnagyobb búzatermesztője volt, és a kukoricaexportban is fontos szerepet töltött be - írja a Világgazdaság. Az olcsó ukrán búza rengeteg ország ellátásában tölt el jelentős szerepet, arról nem beszélve, hogy nélkülözhetetlen a globális élelmiszersegély-programok számára is. Frick leszögezte: 

A világnak azonnal szüksége van az ukrán élelmiszerre. Az éhezés nem lehet fegyver.  

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?