Drámai a helyzet a földeken: már golyóálló mellényben dolgoznak az ukrán gazdák

agrarszektor.hu
Egyre jobban fogy a piacon maradt ukrán gabonakészlet, a szankciók miatt pedig lényegében senki sem mer üzletet kötni az oroszokkal. A MENA-térség országaiban már most magas az infláció, de helyben és Európában is beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha valamilyen úton-módon nem sikerül kenyeret tennie az asztalra Észak-Afrika és a Közel-Kelet kormányainak.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Oroszország és Ukrajna közösen nagyjából a világ gabonakészletének egyharmadát biztosítja, 20 százalékban felelnek a kukorica ellátásért, és az összes napraforgóolaj 80 százalékát is ők állítják elő. Különösen nagyban függnek tőlük a Földközi-tenger déli, délkeleti partján fekvő fejlődő országok, ahol egyáltalán nem szokatlan kérdés, hogy lesz-e mit enni holnap. A február 24. óta tartó orosz megszállás előtt Ukrajna teljes gabona-, búza- és kukoricaexportjának több mint 95 százaléka a Fekete-tengeren keresztül folyt. Ennek az exportnak a fele MENA-országokba irányult, de azóta az orosz hadihajóknak köszönhetően gyakorlatilag teljesen befagyott ez a szó szerint létfontosságú kereskedelmi csatorna. Az ország most leginkább vasúton próbálja exportálni megmaradt terményei egy részét, de ennek óriási logisztikai korlátai vannak - írja az Index a CNBC cikke alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha meg is tudnák oldani a szállítást, a megszokott mennyiséget biztosan nem tudnák szolgáltatni, mivel az orosz támadások után nem sok ép, művelni való gazdaság maradt. Úgy tudni, hogy aki teheti, golyóálló mellényben próbálja meg művelni a földjeit. Oroszország viszont még fontosabb szereplő, hiszen mindamellett, hogy a világ első számú búzaexportőrje, műtrágyával is ők látnak el gyakorlatilag mindenkit. A szankciók miatt azonban még azok sem mernek üzleteket kötni, akiknek szükségük lenne rá. Arról nem is beszélve, hogy a háború még tovább növelheti a szegénységet is: a konfliktus miatt kialakult gabonahiány a MENA-térség nagyjából 500 milliós lakosságát sújtja - különösen azokat, akik ténylegesen a legszegényebb országokban élnek. Mindezek mellett lázadásokat és menekülést is szülhet az élelmiszerhiány.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?