Aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából: ijesztő, ami az ország gabonakészleteivel történik

Aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából: ijesztő, ami az ország gabonakészleteivel történik

agrarszektor.hu
Kiderült, mi történt az ukrán gabonával: a jelek szerint az oroszok tették rá a kezüket. A legfrissebb becslések szerint Oroszország 500 ezer tonna gabonát szállított már el a megszállt ukrajnai területekről.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ukrajna megszállt területeiről, vagyis Herszon és Zaporizzsja térségéből mostanra már megközelítőleg 500 ezer tonna gabonát szállítottak el az oroszok - jelentette ki Vaszil Bodnart, Ukrajna törökországi nagykövete. A diplomata szerint a megszállt ukrajnai területekről elszállított gabona becsült értéke megközelíti a 100 millió dollárt - írta meg a Világgazdaság a Kárpáti Igaz Szó értesülései alapján. A nagykövet azt is tudni véli, mi lett a sorsa a korábban ukrajnai raktárakban tárolt, magán- és közösségi tulajdonban lévő gabonának: szerinte Oroszország a megszállt Krím félszigetről két kikötőn keresztül exportálja azt Szíriába, Libanonba, Egyiptomba és Törökország egyes kikötőibe.

Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőre, de a háború miatt az idén nem tudott a külpiacokra szállítani, mert az orosz hadihajók eltorlaszolják a hagyományos szállítási útvonalakat a Fekete-tengeren keresztül. Ennél is nagyobb probléma, hogy a háború dúlta országban akadoznak a mezőgazdasági munkák, félő, hogy a termény jelentős része a földeken fog megrohadni. Hírek szerint így is több millió tonna szállításra kész gabona ragadt az országban. Vannak próbálkozások arra, hogy ezt a gabonamennyiséget szárazföldi úton juttassák ki az országból, ám a folyamat egyelőre lassú és nehézkes. Mindeközben a világ több térségében élelmezési válság fenyeget a háború miatt kialakult gabonahiányból és az árak elszállásából kifolyólag.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?