Aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából: ijesztő, ami az ország gabonakészleteivel történik

Aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából: ijesztő, ami az ország gabonakészleteivel történik

agrarszektor.hu
Kiderült, mi történt az ukrán gabonával: a jelek szerint az oroszok tették rá a kezüket. A legfrissebb becslések szerint Oroszország 500 ezer tonna gabonát szállított már el a megszállt ukrajnai területekről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ukrajna megszállt területeiről, vagyis Herszon és Zaporizzsja térségéből mostanra már megközelítőleg 500 ezer tonna gabonát szállítottak el az oroszok - jelentette ki Vaszil Bodnart, Ukrajna törökországi nagykövete. A diplomata szerint a megszállt ukrajnai területekről elszállított gabona becsült értéke megközelíti a 100 millió dollárt - írta meg a Világgazdaság a Kárpáti Igaz Szó értesülései alapján. A nagykövet azt is tudni véli, mi lett a sorsa a korábban ukrajnai raktárakban tárolt, magán- és közösségi tulajdonban lévő gabonának: szerinte Oroszország a megszállt Krím félszigetről két kikötőn keresztül exportálja azt Szíriába, Libanonba, Egyiptomba és Törökország egyes kikötőibe.

Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőre, de a háború miatt az idén nem tudott a külpiacokra szállítani, mert az orosz hadihajók eltorlaszolják a hagyományos szállítási útvonalakat a Fekete-tengeren keresztül. Ennél is nagyobb probléma, hogy a háború dúlta országban akadoznak a mezőgazdasági munkák, félő, hogy a termény jelentős része a földeken fog megrohadni. Hírek szerint így is több millió tonna szállításra kész gabona ragadt az országban. Vannak próbálkozások arra, hogy ezt a gabonamennyiséget szárazföldi úton juttassák ki az országból, ám a folyamat egyelőre lassú és nehézkes. Mindeközben a világ több térségében élelmezési válság fenyeget a háború miatt kialakult gabonahiányból és az árak elszállásából kifolyólag.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?