Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami az ukrán gabonával történt

agrarszektor.hu
Igen jelentős mértékben, mintegy 46 százalékkal, 2,65 millió tonnára csökkent a gabonaexport a júliussal kezdődött idei szezonban az előzőhöz képest - derül ki a kijevi mezőgazdasági minisztérium jelentéséből. Az előző, június 30-ig tartó szezonban még 8,5 százalékkal 48,5 millió tonnára emelkedett a kivitel, ami viszont még a háború február 24-i kitörése előtti szállításoknak köszönhető. 

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mert a fekete-tengeri kikötőket – a szállítmányok kulcsfontosságú útvonalát - lezárták, ami felhajtotta a globális élelmiszerárakat, és hiányt okozott Afrikában és a Közel-Keleten. Július végén három fekete-tengeri kikötőt megnyitották a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás értelmében, ami lehetővé tette, hogy több százezer tonna ukrán gabonát küldjenek a vevőknek - írja a Világgazdaság. A minisztériumi adatok szerint az új szezonban eddig 1,75 millió tonna kukoricát, 658 ezer tonna búzát és 226 ezer tonna árpát exportáltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A teljes mennyiségben egyébként benne van az a 948 ezer tonna gabona is, amit még augusztus első felében exportáltak. Tavaly augusztus első 15 napjában viszont közel 1,9 millió tonnát exportált Ukrajna. Kijev úgy véli, hogy az ország idén minimum 50 millió tonna gabonát is betakaríthat a rekordmennyiségű 86 millió tonnával szemben. A termés nem meglepő módon a háború miatt lesz jóval kevesebb. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. március 21. 15:34