Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami az ukrán gabonával történt

agrarszektor.hu
Igen jelentős mértékben, mintegy 46 százalékkal, 2,65 millió tonnára csökkent a gabonaexport a júliussal kezdődött idei szezonban az előzőhöz képest - derül ki a kijevi mezőgazdasági minisztérium jelentéséből. Az előző, június 30-ig tartó szezonban még 8,5 százalékkal 48,5 millió tonnára emelkedett a kivitel, ami viszont még a háború február 24-i kitörése előtti szállításoknak köszönhető. 

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mert a fekete-tengeri kikötőket – a szállítmányok kulcsfontosságú útvonalát - lezárták, ami felhajtotta a globális élelmiszerárakat, és hiányt okozott Afrikában és a Közel-Keleten. Július végén három fekete-tengeri kikötőt megnyitották a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás értelmében, ami lehetővé tette, hogy több százezer tonna ukrán gabonát küldjenek a vevőknek - írja a Világgazdaság. A minisztériumi adatok szerint az új szezonban eddig 1,75 millió tonna kukoricát, 658 ezer tonna búzát és 226 ezer tonna árpát exportáltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A teljes mennyiségben egyébként benne van az a 948 ezer tonna gabona is, amit még augusztus első felében exportáltak. Tavaly augusztus első 15 napjában viszont közel 1,9 millió tonnát exportált Ukrajna. Kijev úgy véli, hogy az ország idén minimum 50 millió tonna gabonát is betakaríthat a rekordmennyiségű 86 millió tonnával szemben. A termés nem meglepő módon a háború miatt lesz jóval kevesebb. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33