Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami az ukrán gabonával történt

Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami az ukrán gabonával történt

agrarszektor.hu
Igen jelentős mértékben, mintegy 46 százalékkal, 2,65 millió tonnára csökkent a gabonaexport a júliussal kezdődött idei szezonban az előzőhöz képest - derül ki a kijevi mezőgazdasági minisztérium jelentéséből. Az előző, június 30-ig tartó szezonban még 8,5 százalékkal 48,5 millió tonnára emelkedett a kivitel, ami viszont még a háború február 24-i kitörése előtti szállításoknak köszönhető. 

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mert a fekete-tengeri kikötőket – a szállítmányok kulcsfontosságú útvonalát - lezárták, ami felhajtotta a globális élelmiszerárakat, és hiányt okozott Afrikában és a Közel-Keleten. Július végén három fekete-tengeri kikötőt megnyitották a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás értelmében, ami lehetővé tette, hogy több százezer tonna ukrán gabonát küldjenek a vevőknek - írja a Világgazdaság. A minisztériumi adatok szerint az új szezonban eddig 1,75 millió tonna kukoricát, 658 ezer tonna búzát és 226 ezer tonna árpát exportáltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A teljes mennyiségben egyébként benne van az a 948 ezer tonna gabona is, amit még augusztus első felében exportáltak. Tavaly augusztus első 15 napjában viszont közel 1,9 millió tonnát exportált Ukrajna. Kijev úgy véli, hogy az ország idén minimum 50 millió tonna gabonát is betakaríthat a rekordmennyiségű 86 millió tonnával szemben. A termés nem meglepő módon a háború miatt lesz jóval kevesebb. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?