Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami az ukrán gabonával történt

Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami az ukrán gabonával történt

agrarszektor.hu
Igen jelentős mértékben, mintegy 46 százalékkal, 2,65 millió tonnára csökkent a gabonaexport a júliussal kezdődött idei szezonban az előzőhöz képest - derül ki a kijevi mezőgazdasági minisztérium jelentéséből. Az előző, június 30-ig tartó szezonban még 8,5 százalékkal 48,5 millió tonnára emelkedett a kivitel, ami viszont még a háború február 24-i kitörése előtti szállításoknak köszönhető. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mert a fekete-tengeri kikötőket – a szállítmányok kulcsfontosságú útvonalát - lezárták, ami felhajtotta a globális élelmiszerárakat, és hiányt okozott Afrikában és a Közel-Keleten. Július végén három fekete-tengeri kikötőt megnyitották a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás értelmében, ami lehetővé tette, hogy több százezer tonna ukrán gabonát küldjenek a vevőknek - írja a Világgazdaság. A minisztériumi adatok szerint az új szezonban eddig 1,75 millió tonna kukoricát, 658 ezer tonna búzát és 226 ezer tonna árpát exportáltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A teljes mennyiségben egyébként benne van az a 948 ezer tonna gabona is, amit még augusztus első felében exportáltak. Tavaly augusztus első 15 napjában viszont közel 1,9 millió tonnát exportált Ukrajna. Kijev úgy véli, hogy az ország idén minimum 50 millió tonna gabonát is betakaríthat a rekordmennyiségű 86 millió tonnával szemben. A termés nem meglepő módon a háború miatt lesz jóval kevesebb. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?