Ez fájni fog: az eddigieknél is nagyobb drágulás jöhet az élelmiszerláncokban itthon

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb a feszültség a kereskedéseknél, a világpiac mondhatni, beárazta a háború hosszútávú hatásait. A gabonapiacon pedig felrobbantak az árak.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke, Petőházi Tamás az elképesztő gabonaárakról is beszélt: a világpiacon 400 euró az új búza tonnánkénti előjegyzési ára, a kukoricáé 340 euró, a repcéért 800 eurót adnak. A szakember hozzátette, itthon is 100 ezer forint felett vannak a tonnánkénti árak és miután termékpályákról van szó, a drágulás mindenhol érezhető lesz, így az élelmiszerek ára is tovább fog emelkedni a boltokban. Elmondta azt is, hogy minden második kilogramm búza külföldre kerül, de az ország gabonaellátása biztosított - írja a Karc FM. Oroszország és Ukrajna termeli a világ búzatermésének egy nyolcadát, a Fekete-tengeren keresztül szállítanak, de most ez leállt. Észak-Afrikában viszont tovább fokozódhat az éhezés is. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?