Már az import sem elég? Nagy hiány van ebből a zöldségből a lengyeleknél

Már az import sem elég? Nagy hiány van ebből a zöldségből a lengyeleknél

agrarszektor.hu
Kínálati hiány alakult ki a sárgarépánál Lengyelországban. Június közepén az új termésből még kevés van a piacon, a tavalyi pedig már elfogyóban, ami viszonylag magas árakat eredményez.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Június elején kerültek a lengyel nagybani piacokra az idei betakarításból származó sárgarépa első tételei, míg a tavalyi készletek lassan kimerülnek. Nagyjából ez a két fő tényező határozza most meg a zöldségféle nagybani árának alakulását, ami a friss árunál 3 PLN/kg (275 Ft/kg) körüli, a régi készleteknél pedig 2,5-3 PLN/kg (225-275 Ft/kg) közötti átlagárat jelent - írta meg a FruitVeB.

A lengyel sárgarépa-piacon már régóta jelentős a kínálati hiány, amit elsősorban holland importból próbáltak fedezni, de itt is a vége felé járnak a készletek. Ezért a mostani időszakban a hiányt egyre inkább a mediterrán országokból származó bébirépa importjával pótolnák - a probléma azonban az, hogy Spanyolországban és Portugáliában eddig nem volt nagy a termés, ezért továbbra is Egyiptom a főszereplő ebben a szegmensben. Az észak-afrikai sárgarépa azonban minőség és átmérő szempontjából is igen egyenetlen képet mutat.

Rövid távon a belföldi kínálat növekedése miatt valószínűsíthető az árak csökkenése. A mostani ár már alacsonyabb, mint a tavalyi szezon elején, amikor átlagosan 4,50 PLN/kg 410 Ft/kg) volt, viszont a 2022-es szezon elejéhez képest drágább, mert akkor június közepén 2,50 PLN/kg (230 Ft/kg) körüli árat kértek a friss sárgarépáért.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?