Itt az újabb áremelés: durván drágul a sárgarépa ezeken a piacokon

Itt az újabb áremelés: durván drágul a sárgarépa ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Május közepétől elkezdett drágulni a sárgarépa a lengyel nagybani piacokon. A jelenség hátterében az áll, hogy az európai betakarítás a csapadékos időjárás miatt vontatottan halad, és sok a rossz minőségű áru a piacokon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei szezon végén a erőteljesen drágulni kezdett a sárgarépa a nagybani piacokon, és minden jel arra utal, hogy ez a dinamikus növekedés az idény végéig folytatódni is fog. Ennek oka, hogy nagyon alacsonyak a készletek, és az újonnan betakarított áru kínálata csak igen lassan növekszik, és ugyanez a tendencia figyelhető meg Nyugat-Európában is - olvasható a FruitVeB oldalán. Viszonylag bőségesen és versenyképes áron érhető már el a lengyel piacokon az Egyiptomból származó sárgarépa, azonban ennek minősége kívánnivalót hagy maga után: gyorsan romlik, még akkor is, ha hűtőkamrákban tárolják.

Az idei sárgarépa betakarítását Dél-Európában a kedvezőtlen időjárási körülmények hátráltatják: Spanyolországban, Portugáliában és Dél-Franciaországban az utóbbi időben sokat esett az eső, ezért a betakarítás vontatottan halad. Ami az „öreg” sárgarépát illeti, annak hagyományos forrása, Hollandia szintén kiürült, ráadásul a holland sárgarépa iránt Belgiumból és Németországból is erős kereslet mutatkozik.

Ebben a helyzetben nem meglepő, hogy az árak emelkedtek a lengyel piacokon, mégpedig jelentős mértékben: május közepétől alig két hét alatt átlagosan 36%-kal. Az áru minőségétől és az ország régiójától függően (a mosott, zacskós tételek esetében) az árak jellemzően a 2,40-3,30 PLN/kg (220-300 Ft/kg)  tartományban alakulnak. Különösen a minőség differenciálja az árakat, mert a kínálati hiány miatt rossz minőségű áru is bőségesen kerül be a kereskedelembe.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?