Itt az újabb áremelés: durván drágul a sárgarépa ezeken a piacokon

Itt az újabb áremelés: durván drágul a sárgarépa ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Május közepétől elkezdett drágulni a sárgarépa a lengyel nagybani piacokon. A jelenség hátterében az áll, hogy az európai betakarítás a csapadékos időjárás miatt vontatottan halad, és sok a rossz minőségű áru a piacokon.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az idei szezon végén a erőteljesen drágulni kezdett a sárgarépa a nagybani piacokon, és minden jel arra utal, hogy ez a dinamikus növekedés az idény végéig folytatódni is fog. Ennek oka, hogy nagyon alacsonyak a készletek, és az újonnan betakarított áru kínálata csak igen lassan növekszik, és ugyanez a tendencia figyelhető meg Nyugat-Európában is - olvasható a FruitVeB oldalán. Viszonylag bőségesen és versenyképes áron érhető már el a lengyel piacokon az Egyiptomból származó sárgarépa, azonban ennek minősége kívánnivalót hagy maga után: gyorsan romlik, még akkor is, ha hűtőkamrákban tárolják.

Az idei sárgarépa betakarítását Dél-Európában a kedvezőtlen időjárási körülmények hátráltatják: Spanyolországban, Portugáliában és Dél-Franciaországban az utóbbi időben sokat esett az eső, ezért a betakarítás vontatottan halad. Ami az „öreg” sárgarépát illeti, annak hagyományos forrása, Hollandia szintén kiürült, ráadásul a holland sárgarépa iránt Belgiumból és Németországból is erős kereslet mutatkozik.

Ebben a helyzetben nem meglepő, hogy az árak emelkedtek a lengyel piacokon, mégpedig jelentős mértékben: május közepétől alig két hét alatt átlagosan 36%-kal. Az áru minőségétől és az ország régiójától függően (a mosott, zacskós tételek esetében) az árak jellemzően a 2,40-3,30 PLN/kg (220-300 Ft/kg)  tartományban alakulnak. Különösen a minőség differenciálja az árakat, mert a kínálati hiány miatt rossz minőségű áru is bőségesen kerül be a kereskedelembe.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?