Örülhetnek az élelmiszer-kereskedők: hatályos a várt megállapodás

Örülhetnek az élelmiszer-kereskedők: hatályos a várt megállapodás

agrarszektor.hu
Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti. A lépés elsősorban az élelmiszer-kereskedelemben hoz jelentős könnyítéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A konzervatív párti brit kormány és az Európai Bizottság február végén jutott egyezségre a windsori keretmegállapodásnak átnevezett egyezményről.

Gyorssáv az EU-ba nem kerülő termékeknek

A vasárnaptól érvényes új szabályozás legfőbb könnyítései közé tartozik, hogy azok a Nagy-Britanniából szállított termékek, amelyeknek végcélja Észak-Írország - tehát garantáltan nem kerülnek át az Ír Köztársaságba, vagyis az EU belső piacára -, "zöld folyosón" léphetnek be északír területre minden vámbürokrácia nélkül.

Az új szabályozás vasárnapi életbe lépése nyomán az élelmiszer-kiskereskedelmi cégeknek és a nagykereskedőknek nem kell minden egyes kamionszállítmányhoz több száz igazoló dokumentumot kiállítaniuk.

Komoly adminisztrációtól szabadulnak meg

A korábbi észak-írországi protokoll a brit kormány adatai szerint évente több mint egymillió vámáru-nyilatkozat kitöltését tette volna szükségessé a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelemben. Mindegyik ilyen nyilatkozat nyolcvan rubrikát tartalmazott, amelyekbe esetenként tízszámjegyű termékkódokat kellett beírni.

Észak-Írország különleges státuszára azért van szükség, mert a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határa az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára.

Ennek célja az volt, hogy Írországba - vagyis az EU egységes belső piacára - ne kerülhessenek át ellenőrizetlen termékek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek.

Régi vitát rendeztek

A kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnya és az ugyancsak radikálisan EU-szkeptikus észak-írországi britpárti protestáns pártok azonban kezdettől követelték a protokoll átalakítását, arra hivatkozva, hogy a brit-északír kereskedelem ellenőrzési kötelme Nagy-Britannia és Észak-Írország között, az Ír-tengeren hozott létre belső vámhatárt, és ez kikezdi Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül. Észak-Írország nem része az Anglia, Skócia és Wales uniójából álló Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?