Áll a bál, kifakadtak a brit baromfisok: azonnali lépéseket sürgetnek

Áll a bál, kifakadtak a brit baromfisok: azonnali lépéseket sürgetnek

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelemben fennálló aszimmetria az élelmiszerárak emelkedésével fenyeget az Egyesült Királyságban - hangzott el a Trade Unlocked című konferencián. 2021 óta a brit baromfihús-exportőröknek több mint 100 millió fontot kellett fizetniük a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt, míg az uniós exportőröknél nem merültek fel hasonló pluszköltségek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Trade Unlocked konferenciát - amelyet a UK Trade and Business Commission és a Best for Britain támogatott - azért szervezték, hogy a parlamenti képviselők, vállalatvezetők és kereskedelmi szakértők meg tudják vitatni a kereskedelmet és a növekedés fellendítésének módjait, hogy az Egyesült Királyságban minden ember számára jobb jövőt biztosítsanak - írta meg a Poultry News. Richard Griffiths, a Brit Baromfitanács (BPC) vezérigazgatója a szabványokról és szabályozásról szóló panelbeszélgetésen elmondta, hogy

egyenlőségre van szükségünk a kereskedelemben. Ha szuverén nemzetként akarunk előrelépni, akkor a kormánynak komolyan kell vennie a szabványok kidolgozását, amelyekben hisz, és amelyeket a kereskedelem középpontjában tart. Csak így lesz lehetőségünk arra, hogy pozitív kapcsolatokat építsünk ki a kereskedelmi partnerekkel.

A szakember szerint a baromfihús-exportőrök számára a bizonyosság és a következetesség a kulcsa a nyereséges és fenntartható élelmiszerrendszerhez. Az EU-ból az Egyesült Királyságba érkező termékek teljes körű ellenőrzésének ismételt elmaradásával kapcsolatban a Richard Griffiths elmondta, hogy az importellenőrzéseket két év alatt négyszer halasztották el, ami a BPC tagjainak milliókba került. A jelenlegi rendszer, amelynek egyes iparágak még nem érzik a teljes súlyát, tovább növeli a már így is magasra szökő termelési költségeket akadályozza az üzleteket. Mint fogalmazott, minél tovább tartanak az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelemben tapasztalható egyenlőtlenségek, annál nehezebb lesz kezelni azokat.

A baromfi adja a britek által elfogyasztott hús felét, de 2021. január 1-je óta az megnövekedett adminisztráció és a bürokratikus problémák több mint 100 millió fontba kerültek az exportőröknek. Az uniós exportőröknek ezzel szemben semmit sem kellett fizetniük, és továbbra is versenyelőnyben vannak. Az egyenlő versenyfeltételek hiánya, valamint egy olyan kormány, amely nem védi meg az ország élelmiszeripari szabványait, hátrányosan érinti a baromfihúsipari vállalkozásokat, és tovább növeli a termelési költségeket, vagyis azzal fenyeget, hogy az olcsóbb import lekörözi a hazai termelést, és az Egyesült Királyságban a megélhetési költségek válsága közepette az élelmiszerárakat is felnyomja.

Az elmúlt hetekben a BPC rámutatott az emelkedő előállítási költségek termelőkre gyakorolt hatására, ahol a piaci megtérülés hiánya a termelés visszafogására kényszeríti a termelőket. A szakmai szervezet szerint létfontosságú, hogy a brit standardok ne csökkenjenek annak érdekében, hogy betömjék a lyukakat a boltok polcain, amelyekért a kiskereskedők nem hajlandóak tisztességes árat fizetni. Az importált baromfinak a belépés feltételeként meg kell felelnie a brit előírásoknak. Ezt garantálja az EU-val folytatott importellenőrzések méltányos megközelítése: az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelemben az egyenlő versenyfeltételek elismerik a standardokat, támogatják a gazdákat és élelmiszertermelőket, és biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszert biztosítanak mindenki számára.

Azt mindannyian el akarjuk kerülni, hogy az ellenőrzések további stresszt okozzanak az élelmiszer-ellátásban. Az olyan ágazatok, mint a miénk, az első naptól kezdve szenvednek a Brexit negatív hatásaitól

- tette hozzá Richard Griffiths.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?