Lesújtó év vár a brit élelmiszeriparra – itt a Brexit újabb hatása

Lesújtó év vár a brit élelmiszeriparra – itt a Brexit újabb hatása

agrarszektor.hu
A brit élelmiszeripar számára az új évben egyre hidegebb tél következik. Nem csak a szezonális rossz időjárás, hanem egy sor olyan probléma, amelyek mind arra irányulnak, hogy megnehezítsék és megdrágítsák az ágazat életét – írja véleménycikkében Jonty Bloom a The New European portálon, amely a Brexit hatásait elemzi a szigetország ágazatára nézve.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint a cikk szerzője megjegyzi, az Egyesült Királyságban végre be kell vezetni a határellenőrzéseket az EU-ból származó élelmiszerek és mezőgazdasági termékek behozatalára. Ezt évek óta halogatják, mert a kormány kevéssé volt hatékony a bevezetésükhöz, aztán rájöttek, hogy mennyire drága és időigényes lenne, majd rájöttek, hogy ezeket a költségeket a fogyasztókra hárítják majd a magasabb infláció formájában.

Írország messzebb van, mint hinnék

A szerző úgy fogalmaz: itt nem csak arról van szó, hogy néhány spanyol füstölt kolbászra szakosodott beszállító úgy döntött, máshol fog eladni. Nézzük meg az Ír Köztársaságot. Az ottani mezőgazdasági ágazat több száz éve hatalmas beszállítója az Egyesült Királyságnak. Tej, vaj, sajt, kenyér, marhahús, sertéshús, sör, almabor, whisky, amit csak akar, az írek szállítják.

Ez az export évente 5,5 milliárd eurót ér Írországnak, és mi éppen azon vagyunk, hogy ezt még nehezebbé és drágábbá, időigényesebbé és pazarlóbbá tegyük. Egy rossz nyomtatvány, egy elmulasztott vizsgálat, egy be nem jegyzett jármű, és egy egész teherautónyi élelmiszert fognak visszautasítani.

Hogy igazságosak legyünk, az iparágnak évek óta volt ideje felkészülni erre, de a Brexit egy másik váratlan csapást is tartogatott az élelmiszeripar számára - a Windsor Framework szabályozást. Ez volt az a megállapodás, amelyet Rishi Sunak tárgyalt le, hogy megpróbáljon megoldani néhányat abból a sok problémából, amelyet Boris Johnson teljes alkalmatlansága hagyott maga után a Brexit-egyezmény tárgyalásakor, az az alku, amely az Ír-tengerre határvonalat helyezett.

Általános címkézés jön

Az üzleti élet szerint ez teljesen felesleges, de úgy tűnik, a kormány egyáltalán nem hallgat az üzleti életre. Ez azt jelenti, hogy az EU-ba exportálandó élelmiszereket másképp kell majd címkézni, ami körülményes és költséges. Bár a világ többi részébe exportált élelmiszeren szerepelhet majd a "Nem az EU-ba" címke, ez aligha növeli a bizalmat az Egyesült Királyság élelmiszerexportja iránt világszerte.

Az Élelmiszer- és Italszövetség (FDF) legutóbbi kereskedelmi gyorsjelentése szerint a brit export 5,5%-kal csökkent az előző évhez képest. Az FDF jelentése szerint "Ezt a tendenciát tovább súlyosbíthatja az Egyesült Királyság kormányának azon javaslata, hogy a brit piacon értékesített termékek címkéjén kötelezővé tegyék a "Not for EU" felirat feltüntetését, és ez káros hatással lesz az EU-ba irányuló exportra. A kkv-kat, amelyek az Egyesült Királyság élelmiszer- és italgyártóinak 97%-át teszik ki, a címkézési költségek fogják a legsúlyosabban érinteni." Egy újabb teljes zűrzavar, egy újabb öngól, és egy újabb Brexit-bonanza; versenytársaink és riválisaink számára – fogalmaz a cikk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?