Brexit: ellenőrzés helyett egyszerűbb megoldást akarnak a britek

Brexit: ellenőrzés helyett egyszerűbb megoldást akarnak a britek

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése következményeként a határ- és vámellenőrzések kiemelt szerepet kaptak a felek közti tárgyalások során. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között létrejött Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodást (Trade and Cooperation Agreement- TAC) 2020. decemberében írták alá a felek, és 2021. május 1-től lépett teljeskörűen hatályba. Ezt követően az Egyesült Királyság kormánya a határ- és vámellenőrzések megreformálására fókuszált az utóbbi időszakban, amely az új szabályok bevezetésének többszöri elhalasztásával járt. Az erre az évre tervezett intézkedéseket ez alkalommal is elhalasztották. Ehelyett egy új rendszer bevezetésén dolgoznak, amely a "megbízható kereskedő" státusszal rendelkezőknek számos könnyítést jelent.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A jelenlegi halasztás mögött a brit kormány új, fokozatosan megvalósuló határ-és vámellenőrzési rendszer működési modellje (TOM/BTOM) áll, amely a „2025 Border Strategy” kormányzati stratégiai terv részét képezi. A működési modell a különböző tényezőket egyensúlyozná a határ-és vámellenőrzéseket illetően, tekintetbe véve a biológiai biztonság, a közegészségügy, az élelmiszerbiztonság és biztonsági kockázatok hatékony kezelési szempontjait, mindemellett elegendő időt kíván hagyni a vállalkozások felkészülésére, az ellátási láncok alkalmazkodására, és az infrastruktúrák kiépítésére. Emellett a kötelező fizikai ellenőrzéseket is minimálisra csökkentenék a határállomásokon (BCP- Border Control Posts) az ún. „megbízható kereskedő” (Trusted Trader) státusz bevezetésével - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hivatalos határ- és vámellenőrzés által érintett intézkedések és szabályozások

  • NEM lépnek életbe sem a 2023. október 31-től, sem a 2024. január 31-től tervezett intézkedések, ezek ÚJ időpontja idén októberről 2024. január 31-re, illetve 2024. januárról 2024. április végére módosul;
  • a 2024. október végére megjelölt harmadik szakasz bevezetési időpontja (amennyiben további halasztásokra nem kerül sor) egyelőre nem változik;
  • 2024. január 31-től kötelezővé válik az egészségügyi export bizonyítványok megléte közepes kockázatú állati eredetű termékek, növények és növényi eredetű termékek, valamint magas kockázatú besorolás alá eső élelmiszerek és nem állati eredetű takarmányok esetében; új elem és változás - a korábbi tájékoztatásokhoz képest – az előjelentési kötelezettség megszűnése/kivezetése az EU-ból érkező alacsony kockázatú kategóriába tartozó növények és növényi termékek esetében;
  • 2024. április végétől vezetik be a fizikai ellenőrzéseket a határállomásokon (BCP - Border Control Posts, melyek dokumentumokra és kockázati besorolás alapján a közepes kockázatú állati eredetű termékek, növények és növényi eredetű termékek, valamint magas kockázatú besorolás alá eső élelmiszerek és nem állati eredetű takarmányok szállítmányaira terjednek ki. A magas kockázatú besorolás alá eső növények és növényi termékek ellenőrzése szintén a BCP pontokra tevődik át (a jelenlegi célállomásokról). A nem EU-ból érkező szállítmányok esetében könnyítenek az import ellenőrzéseken - kivezetik az alacsony kockázatú állati és növényi eredetű termékek, illetve növények esetében az egészségügyi bizonyítványok és rendszeres fizikai ellenőrzések követelményét, valamint csökkentik a közepes kockázatú állati termékek azonosítására irányuló ellenőrzési szintjét. Az Ír Köztársaságból importált termékek kivételt képeznek az EU-s importra vonatkozó rendelkezések alól, mivel azokra külön szabályok és időpontok vonatkoznak.
  • 2024. október 31. Biztonsági és védelmi nyilatkozatok követelményének életbe léptetése. A teljes export-import folyamatot könnyítő ún.”UK Single Trade Window” egyablakos ügyintézési rendszer elindítása (a különböző hatóságok rendszereibe feltöltött információk duplikálásának megszüntetése, a szállítmányokkal kapcsolatos információ mennyiségének csökkentése és az adatok egyszerűsítése). A „megbízható kereskedői” státuszra is ebben a rendszerben lehet majd jelentkezni.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32