Jön a szigorítás: 2022-től már csak így lehet élelmiszert szállítani Nagy-Britanniába

agrarszektor.hu
Több területen is módosulnak a határidők a Nagy-Britanniába szánt exportszállítmányok esetében. Az új határidők szinte minden esetben az uniós szállítmányozóknak kedveznek.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Brexit folytatólagos következményeképp több területen is módosulnak a határidők a Nagy-Britanniába szánt exportszállítmányok esetében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte, mire kell felkészülnie a szállítmányozóknak 2022-ben.

A teljeskörű vámáru-nyilatkozatokat és ellenőrzéseket a korábban bejelentetteknek megfelelően 2022. január 1-jén vezetik be, a biztonsági és védelmi nyilatkozatokra azonban csak 2022. július 1-jétől lesz szükség. Az egészségügyi és növény-egészségügyi (SPS) árukra vonatkozó előjelentési kötelezettségeket (2021. október 1-je helyett) 2022. január 1-jén vezetik be.

2022. július 01-től a bizonyítvány kiállítási és a fizikai ellenőrzést a következő termékkörök esetében vezetik be:

  • minden fennmaradó szabályozott állati melléktermék,
  • minden szabályozott növény és növényi termék,
  • minden hús és hústermék,
  • minden fennmaradó, nem állati eredetű, nagy kockázatot jelentő élelmiszer.

2022. szeptember 1-jétől valamennyi tejtermék esetében bevezetik a tanúsítást és a fizikai ellenőrzést.2022. november 1-jétől bevezetik a bizonyítvány kiállítási és a fizikai ellenőrzést a többi szabályozott állati eredetű termékre, beleértve az összetett termékeket és a haltermékeket is. A kiemelt fontosságú növények és növényi termékek ellenőrzése 2022. július 01-től a rendeltetési helyről a kijelölt határállomásokra (Border Control Point - BCP) és ellenőrzési pontokra kerül át.

2022. júliusától a következő intézkedéseket vezetik be várhatóan:

  • Állati termékek (POAO, ABP és csírakészítmények): 2022 júliusától az áruknak egy megfelelő határállomáson (BCP) keresztül kell belépniük GB-ba. A BCP-ken történő igazolási, okmány- és fizikai ellenőrzések bevezetése árucikkenként 2022 július-novembere között kerül sor.
  • A halászati termékekre és az élő kéthéjú kagylókra vonatkozó kiegészítő rendelkezések: Az állati termékekre vonatkozó rendelkezésekkel összhangban lévő változások. A BCP-ken történő tanúsítási, okmány- és fizikai ellenőrzések bevezetésére 2022 novemberétől kerül sor.
  • Növények és növényi termékek: A tanúsítás (növény-egészségügyi bizonyítvány), az okmányok és a fizikai ellenőrzések BCP-ken történő bevezetésére vonatkozó időpontok frissítése.

Az élőállatok fizikai ellenőrzésére a kijelölt határállomásokon kerül sor, ahol a beléptetési ponton állategészségügyi határállomás (BCP) működik. Amennyiben nincs kijelölt BCP, az ellenőrzések a rendeltetési helyen maradnak más belépési kikötők esetében, amíg elegendő BCP nem működik. Az ellenőrzések a Sevington belföldi BCP-n és a kijelölt repülőtéri BCP-ken 2022. július 01-től kezdődnek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?