Nincs, aki leszedje a termést: több száz tonna zöldség végzi a kukában

Nincs, aki leszedje a termést: több száz tonna zöldség végzi a kukában

agrarszektor.hu
Közel 150 tonnányi salátát kellett kidobniuk a brit termelőknek a szezon kezdete óta a munkaerőhiány miatt. Mivel a brexit miatt nem tértek vissza azok a kelet-európai munkások, akik korábban a zöldséget szedték, ráadásul a briteknek sem vonzó a munka, ezért Közép-Ázsiából próbálnak idénymunkásokat toborozni a cégtulajdonosok. A brit kormány azt nyilatkozta, tud a gazdaságok munkaerőhiányáról, és az idénymunkás programot meghosszabbították 2024-ig. Emellett dolgoznak azon, hogy a brit munkavállalók számára is vonzóvá tegyék a területet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nem tértek vissza a brexit után Kent megye legnagyobb salátatermelő cégéhez azok a kelet-európai munkások, akik a farmon a szívsalátát szedték. Mindezek miatt a tulajdonosoknak Közép-Ázsiából, Üzbegisztánból és Kazahsztánból kell munkaerőt keresniük, a britek számára ugyanis egyelőre nem tudták vonzóvá tenni a munkát - írja az euronews.

Nagyjából az idei termés 30 százaléka ment kárba. Van törekvés arra, hogy idehozzuk a briteket, keményen próbálkoztunk, de egyszerűen nem jönnek. Négy éve állunk kapcsolatba a Maidstone-i munkaügyi központtal, de még egyetlen ember sem jött ide. Úgyhogy hagyjuk ezt az egészet, mert egy kalap sóhajtást nem ér

 - nyilatkozta Nicholas Ottley a Kent megyei cég igazgatója. 

Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb zöldségtermelője szintén nehéz küzdelem elé néz Dél-Sussexben. Julian Marks, a gazdaság vezetőjének elmondása szerint idén különösen nehéz volt munkaerőt találni, mert későn jelentkeztek az emberek az idénymunkás programba. Az idénymunka programmal, mely rövid ideig vízumot biztosított mezőgazdasági dolgozóknak, lehetőségük volt a brit termelőknek, hogy 30 ezer bevándorlót hívjanak az országba, és további 10 ezret, ha szükséges. A kormány egyelőre nem engedi a plusz munkaerő behívását. A termelők szerint viszont muszáj cselekedniük, mielőtt túl késő.

Hogy felvegyünk valakit, a papírjai is rendben legyenek, és még ide is jöjjön, legalább három hétbe telik. A termés pedig senkire sem vár. Csak nőnek és egy ponton túl már nem adható el az országban, és kidobásra kerül

 - magyarázta Julian Marks.

Tavaly csak ezen az egy farmon elképesztő mennyiségű, 600 tonna termést dobtak ki. Idén majdnem olyan nehéz munkaerőt találni, mint tavaly. A gazdák szerint, ha nem engednek be több idénymunkást, hogy leszedjék ezt a brokkolit például, az ilyen földek megszűnnek létezni az Egyesült Királyságban

 - mondta az Euronews tudósítója, Luke Hanrahan.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01