Súlyos ütést kaptak az olaszok: óriási csapás érte a zöldség-gyümölcs ágazatot

Súlyos ütést kaptak az olaszok: óriási csapás érte a zöldség-gyümölcs ágazatot

agrarszektor.hu
Komoly gondokat okoz az olasz mezőgazdaságnak, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt újabb korlátozó intézkedések miatt egyre nehezebben találnak olyan munkaerőt, aki két, az EU-ban is elismert oltással rendelkezik. Olaszország nagy zöldség-gyümölcstermesztő körzeteiben rengeteg az 50 évnél idősebb munkás, ami azért fontos, mert az olasz kormány decemberben elfogadott egy olyan rendeletet, mely szerint az 50 év feletti külföldi munkavállalók számára kötelező a két, EU-ban is elismert oltás. Ha mindez nem lenne elég, 15 ezer külföldi munkavállaló fontolgatja, hogy másik országba megy dolgozni, ahol jobb feltételek és magasabb fizetés várja őket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre nagyobb gondokat okoznak az olasz mezőgazdaság számára az újabb járványhullám kapcsán elrendelt korlátozó intézkedések, mivel egyre nehezebb olyan munkavállalókat találni, akik két, az Európai Unióban is elismert oltással rendelkeznek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ez a trend már tavaly is megmutatkozott, amikor Észak-Afrikából kevesebb idénymunkás érkezett a vírus miatt, és ezekben az országokban elsősorban az orosz Szputnyikkal és a kínai Sinovac-kal oltották be a lakosságot. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Italiafruit jelentése szerint Olaszországban a növekvő termelési költségek és az alacsony felvásárlási árak mellett a munkaerő témája bukkan fel minden ágazati partnerrel folytatott beszélgetésük során. A nagy zöldség-gyümölcstermesztő körzetekben, mint például Ferrara környékén a külföldi munkavállalók aránya eléri a 40%-ot, és az idénymunkások 35%-a 50 évnél idősebb. Ez azért fontos, mert az olasz kormány 2021. december 5-én elfogadott egy olyan rendeletet, melynek értelmében az 50 év feletti külföldi munkavállalók számára kötelező a két, EU-ban is elismert oltás. Ráadásul 15 ezer külföldi munkavállaló fontolgatja, hogy másik országba megy dolgozni, ahol jobb feltételekkel és magasabb fizetésért dolgozhat. Stefano Gasperi, a Confagricoltura Modena igazgatója szerint nem csak a mennyiséggel, hanem a minőséggel is komoly problémák vannak: a képzetlen munkaerő tevékenysége a terméshozamok csökkenésében fog jelentkezni. A munkaerőpiaci kereslet és kínálat felborulása Gasperi szerint a feketefoglalkoztatás előretöréséhez vezethet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?