Súlyos munkaerő problémákkal küzd a lengyel bogyósgyümölcs-ágazat

agrarszektor.hu
A magyar kertészeti ágazathoz hasonlóan a lengyel bogyósgyümölcs-ágazatnak is komoly munkaügyi kérdésekkel kell foglalkoznia, mivel az ukrán munkaerő jelenleg nem tud beutazni Lengyelországba. Néhány vállalatnak teljes mértékben le kellett állítania a termelését. Ugyanakkor az áfonya az időjárástól is szenvedett az idén, ami aszály és többszöri fagy formájában érte a gyümölcsösöket Lengyelországban.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A küszöbön álló bogyósgyümölcs-idény kapcsán Lengyelország továbbra is foglalkozik a járványügyi korlátozásokkal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Emilia Lewandowska, a Fruit-Group lengyel alma- és bogyósgyümölcs-exportőr iroda vezetője szerint súlyos következményekkel járhat a rendelkezésre álló munkaerőhiány a számukra. 

Nagy problémákra számítunk a munkaerőpiacon. Az ukrán idénymunkások jelenleg nem utazhatnak Lengyelországba, mivel a kormány körülbelül egy hónapig felfüggesztette a vízumkérelmi eljárásokat. Arra számítunk, hogy ez a kérdés lesz a legnagyobb kihívás a bogyós gyümölcsök szezonjának indulásakor. Néhány gépgyártónak be is kellett zárnia, mert hiányoznak alkatrészek, vagy a sérült alkatrészeket jelenleg nem tudják cserélni vagy megjavítani

 - mondta.

A Fruit-Group csak a közelmúltban építette ki a bogyósgyümölcs-üzletágat, ami kezdetben nagy kihívást jelentett számukra. Az iroda vezetője kiemelte, hogy elsősorban az alma exportjára koncentrálnak, de a bogyósgyümölcsökkel bővülnek. A szamóca szürete már elkezdődött ebben a szezonban, de mivel még csak a kezdeti időszakban vannak, a gyümölcsösökben egyelőre nincs szükségük sok munkavállalóra. Júniusban jelentősen többre lesz szükség, ami aggodalomra ad okot az utazási korlátozások miatt. A fekete áfonya június második hetében indul, és akkor még nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. Régóta foglalkoznak az aszállyal, az első valamire való eső csak a múlt héten volt. Ugyanakkor áprilisban többszöri fagyot kellett elviselniük - jegyezte meg.

Lewandowska szerint a hiányzó ukrán munkaerő cseréje nem lesz könnyű. Hangsúlyozta, a gyümölcsösökben végzett munka meglehetősen nehéz, tehát nem mindenki lenne hajlandó rá. 

Hallottuk, hogy máshol, például az iparban eddig dolgozott munkavállalók alternatív munkalehetőséget találhatnak a friss termékek piacán. De nem tudom, hogy ezek a lehetőségek reálisak-e. Az egyik, amit a járványhelyzet bebizonyított, hogy mindig lesz kereslet a friss termékekre. A cégeknek új működési módot kellett megtalálniuk, amelynek eredményeként logisztikai problémák merültek fel. De most, hogy minden kissé rendeződött, a szállítás ismét lehetséges. Ki tudja, mit hoz a jövő, ám ez a világ egyik legbiztonságosabb iparága

 - foglalta össze.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?