2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Fordulat az európai báránypiacon: így változtak a felvásárlási árak az elmúlt napokban

agrarszektor.hu
Az európai bárányárak az erőteljesebb kereslet ellenére kis mértékben visszaestek az elmúlt héten. Ugyanakkor a COVID-19 világjárvány okozta piaci zavarok nincsenek túl nagy hatással az értékesítésre, ami csak kissé marad el a tavalyi év hasonló időszakához viszonyított szinttől. Ráadásul a piac várhatóan komoly támogatást fog kapni az elkövetkező hetekben, miután bejelentették a bárány magántárolási támogatási rendszerének megnyitását.

A 2020. április 23-án megindult Ramadán-időszak némi támogatást adhat a báránypiacnak, bár ez a hatás idén sokkal tompább lesz, mint általában, mivel a legtöbb európai országban továbbra is korlátozások vannak életben - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A piacok bárányhús készletei szintén viszonylag korlátozottak, melyhez hozzájárul, hogy az Egyesült Királyság − az EU-27 piacának legnagyobb beszállítója - arról számolt be, hogy idei évi bárányárak magasabbak, mint 2019 azonos időszakában voltak.

Az uniós nehézbárány-átlagár az április 19-ével záruló, 16. héten 561,97 EUR/100 kg volt, amely hetente 0,8 %-kal csökkent. Franciaország 10 eurós árnövekedést jelentett az előző héthez képest, az árak ott elérték a 630 EUR/100 kg értéket, illetőleg az Egyesült Királyságban is 1,1%-os növekedés volt tapasztalható, ahol 525,90 EUR/100 kg-os ár alakult ki. Ezzel szemben a spanyol árak 7,9%-kal voltak alacsonyabbak (531,82 EUR/100 kg) a korábbi héthez viszonyítva.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, az Európai Bizottság április 22-én bejelentette, hogy három év után először vezet be magántárolási támogatást, mellyel célja, hogy ez év nyarán mintegy 330 ezer tonna tejterméket és 61 ezer tonna húst vezessen ki átmenetileg a piacról, enyhítve ezáltal a koronavírus-járvány által okozott piaci zavarokat. A döntést a vaj, a sovány tejpor, a sajt, a marha-, valamint a juh- és kecskehús gyorsan csökkenő árainak eredményeként a Bizottság egy támogatási intézkedéscsomag részeként tette közzé. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?