Fordulat az európai báránypiacon: így változtak a felvásárlási árak az elmúlt napokban

Fordulat az európai báránypiacon: így változtak a felvásárlási árak az elmúlt napokban

agrarszektor.hu
Az európai bárányárak az erőteljesebb kereslet ellenére kis mértékben visszaestek az elmúlt héten. Ugyanakkor a COVID-19 világjárvány okozta piaci zavarok nincsenek túl nagy hatással az értékesítésre, ami csak kissé marad el a tavalyi év hasonló időszakához viszonyított szinttől. Ráadásul a piac várhatóan komoly támogatást fog kapni az elkövetkező hetekben, miután bejelentették a bárány magántárolási támogatási rendszerének megnyitását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2020. április 23-án megindult Ramadán-időszak némi támogatást adhat a báránypiacnak, bár ez a hatás idén sokkal tompább lesz, mint általában, mivel a legtöbb európai országban továbbra is korlátozások vannak életben - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A piacok bárányhús készletei szintén viszonylag korlátozottak, melyhez hozzájárul, hogy az Egyesült Királyság − az EU-27 piacának legnagyobb beszállítója - arról számolt be, hogy idei évi bárányárak magasabbak, mint 2019 azonos időszakában voltak.

Az uniós nehézbárány-átlagár az április 19-ével záruló, 16. héten 561,97 EUR/100 kg volt, amely hetente 0,8 %-kal csökkent. Franciaország 10 eurós árnövekedést jelentett az előző héthez képest, az árak ott elérték a 630 EUR/100 kg értéket, illetőleg az Egyesült Királyságban is 1,1%-os növekedés volt tapasztalható, ahol 525,90 EUR/100 kg-os ár alakult ki. Ezzel szemben a spanyol árak 7,9%-kal voltak alacsonyabbak (531,82 EUR/100 kg) a korábbi héthez viszonyítva.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, az Európai Bizottság április 22-én bejelentette, hogy három év után először vezet be magántárolási támogatást, mellyel célja, hogy ez év nyarán mintegy 330 ezer tonna tejterméket és 61 ezer tonna húst vezessen ki átmenetileg a piacról, enyhítve ezáltal a koronavírus-járvány által okozott piaci zavarokat. A döntést a vaj, a sovány tejpor, a sajt, a marha-, valamint a juh- és kecskehús gyorsan csökkenő árainak eredményeként a Bizottság egy támogatási intézkedéscsomag részeként tette közzé. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02