Milliárdos támogatást kapnak a magyar juh-és kecsketenyésztők: így juthatnak hozzá

Milliárdos támogatást kapnak a magyar juh-és kecsketenyésztők: így juthatnak hozzá

agrarszektor.hu
Átmeneti támogatást igényelhetnek a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került magyar juh- és kecsketenyésztők. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni, a Magyar Államkincstár (MÁK) az átmeneti támogatásokat legkésőbb 2020. december 31-éig folyósítja a kérelmező részére.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Magyar Közlöny 148. számában megjelent a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból az egyes mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 27/2020. (VI. 22.) AM rendelet - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági problémák kezelését célzó, összességében 25 milliárd forintos válságkezelő csomagból az agrártárca 1 milliárd forinttal támogatja az érintett juhágazati szereplőket a járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése céljából. E forrásból anyajuhtartás átmeneti támogatására - a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere, a TEÁOR'08 0145 alá tartozó - azon anyajuhtenyésztést végző kérelmező jogosult, aki a 2019. évre az egységes kérelme keretében - a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 10. §-a alapján - benyújtott anyajuhtartás támogatása iránti kérelmére a Magyar Államkincstártól jóváhagyó vagy részben jóváhagyó határozattal rendelkezik.

A meghirdetett támogatás alapját a kérelmező 2019. évi egységes kérelmének keretén belül, a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 10. §-a alapján benyújtott anyajuhtartás támogatás iránti kérelmére megállapított állatlétszám képezi. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül lehet a MÁK részére benyújtani. A támogatás mértéke legfeljebb 1200 forint, a támogatás alapját képező állategyedenként. Az átmeneti támogatás igénybevételének további általános feltétele, hogy a kérelmező vállalja, hogy a támogatott tevékenységet legalább 2020. december 31-éig fenntartja. Ezen támogatási program alapján - előzetes számítások szerint - megközelítőleg 1650 vállalkozás vehet igénybe támogatást. Az érintett anyakecske-tartók számára pedig a járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése céljából az anyakecske-tartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet alapján nyújtandó támogatás a korábbi 7000 forint/anyakecske támogatási összegről 8200 forint/anyakecske összegre változott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?