Nem várt módon reagál az európai juhhúspiac a koronavírus-válságra

Nem várt módon reagál az európai juhhúspiac a koronavírus-válságra

agrarszektor.hu
Az európai juhhúspiacok meglepő rugalmasságot mutatnak a COVID-19 válsággal szemben, a szezonálisan erős kereslet és a csökkent kínálat hozzájárul az árak stabilitásához. A bárányárakkal kapcsolatosan általánosságban elmondható, hogy azok általában júniustól kezdve esnek, de ebben az évben a piac támogatást találhat a Bizottság által bevezetett magánraktározási támogatási rendszernek köszönhetően.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A juhhúspiaci jelentések alapján az EU egyes tagállamaiban jelentős eltérés tapasztalható az árak alakulásában, de összességében azok már a második héten emelkedő tendenciát mutatnak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A piacot jelenleg a hagyományosan nagy bárányhús-fogyasztással járó ünnep, a Ramadán 2020. május 23-val záruló utolsó hetét megelőző nagykereskedelmi előkészületek támogatják.

Ugyanakkor az Egyesült Királyságnak az EU-27-be irányuló szállítása nem olyan magas, mint az előző években. Az eddig rendelkezésre álló uniós kereskedelemre vonatkozó adatok egyelőre 2020. első két hónapjára terjednek ki, tehát csak azon időszakra mielőtt a járvány és az azzal járó korlátozások komolyan megkezdődtek. Azonban azok alapján elmondható, hogy e két hónapban az Egyesült Királyság exportja mindössze 9,171 tonnát tett ki, ami 30%-kal alacsonyabb, mint ami az előző év azonos időszakában volt. A 2020. május 3-ával záruló, 18. héten a nehézbárány EU-átlagára 579,5 EUR/100 kg volt. Ez 2,2%-os növekedést jelent az előző heti árakhoz viszonyítva, és szintén 2,9%-kal haladja meg az előző év azonos időszakában rögzített árszintet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?