Nem várt módon reagál az európai juhhúspiac a koronavírus-válságra

agrarszektor.hu
Az európai juhhúspiacok meglepő rugalmasságot mutatnak a COVID-19 válsággal szemben, a szezonálisan erős kereslet és a csökkent kínálat hozzájárul az árak stabilitásához. A bárányárakkal kapcsolatosan általánosságban elmondható, hogy azok általában júniustól kezdve esnek, de ebben az évben a piac támogatást találhat a Bizottság által bevezetett magánraktározási támogatási rendszernek köszönhetően.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A juhhúspiaci jelentések alapján az EU egyes tagállamaiban jelentős eltérés tapasztalható az árak alakulásában, de összességében azok már a második héten emelkedő tendenciát mutatnak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A piacot jelenleg a hagyományosan nagy bárányhús-fogyasztással járó ünnep, a Ramadán 2020. május 23-val záruló utolsó hetét megelőző nagykereskedelmi előkészületek támogatják.

Ugyanakkor az Egyesült Királyságnak az EU-27-be irányuló szállítása nem olyan magas, mint az előző években. Az eddig rendelkezésre álló uniós kereskedelemre vonatkozó adatok egyelőre 2020. első két hónapjára terjednek ki, tehát csak azon időszakra mielőtt a járvány és az azzal járó korlátozások komolyan megkezdődtek. Azonban azok alapján elmondható, hogy e két hónapban az Egyesült Királyság exportja mindössze 9,171 tonnát tett ki, ami 30%-kal alacsonyabb, mint ami az előző év azonos időszakában volt. A 2020. május 3-ával záruló, 18. héten a nehézbárány EU-átlagára 579,5 EUR/100 kg volt. Ez 2,2%-os növekedést jelent az előző heti árakhoz viszonyítva, és szintén 2,9%-kal haladja meg az előző év azonos időszakában rögzített árszintet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?