Lépett az unió: fontos támogatást vezetnek be a koronavírus-járvány miatt

Lépett az unió: fontos támogatást vezetnek be a koronavírus-járvány miatt

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság három év után először vezet be magántárolási támogatást, mellyel célja, hogy ez év nyarán mintegy 330 ezer tonna tejterméket és 61 ezer tonna húst vezessen ki átmenetileg a piacról, enyhítve ezáltal a COVID-19 járvány által okozott piaci zavarokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A döntést a vaj, a sovány tejpor, a sajt, a marha-, valamint a juh- és kecskehús gyorsan csökkenő árainak eredményeként a Bizottság egy támogatási intézkedéscsomag részeként, 2020. április 22-én jelentette be. Aggodalmak vannak azonban amiatt, hogy a Bizottság talán túl későn hajtja végre ezt az intézkedést, ugyanis már vannak jelek arra, hogy a vaj és a sovány tejpor piacai - amely piacokon 2020 eleje óta 18% és 26%-os esés volt megfigyelhető − most már elkezdtek stabilizálódni, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az elmúlt hetekben fokozódott a politikai nyomás a Bizottság irányába, mely csúcspontját a múlt héten érte el, amikor mind a 27 EU-s mezőgazdasági miniszter csatlakozott az EP-képviselőkhöz, sürgetve Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztost, hogy vezessenek be magántárolás támogatási rendszert. A mezőgazdasági biztos kezdetben azt állította, hogy az EU költségvetésében nem áll rendelkezésre forrás az ilyen típusú intézkedések támogatására, de most azonban arról számoltak be, hogy legalább 75 millió EUR-t fordítanak a magántárolás támogatási rendszer működtetésére. A Bizottság nem tisztázta azonnal, hogy pontosan milyen forrásból fogják biztosítani ezt az összeget. A magántárolási támogatásokra vonatozó pontos részleteket mindaddig nem fogják közzétenni, amíg a tagállamok az azokra vonatkozó rendelet-tervezeteket jóvá nem hagyják, amely várhatóan a következő napokban meg fog történni.

Ami már most látható, hogy a Bizottság 30 millió eurót különített el a kereskedők számára, hogy jelentős mennyiségű tejterméket vonjanak ki a piacról egy rögzített, 2-7 hónap közötti időszakra. További 45 millió eurót különítenek el a marhahús- és bárányhús-felesleg kivezetésére, 3-5 hónapos tárolási időtartammal.

A magántároláshoz nyújtott támogatás az EU-ban rég óta fennálló, bevált piaci támogatás, de egy ideje nem használták sem a tej-, sem pedig más állattenyésztési ágazatban. A magántárolási rendszerben lényege, hogy a kereskedők szerződést kötnek arra, hogy az adott terméket a piacról kivonják, és azt tonnánként és tárolási naponta meghatározott összeg ellenében meghatározott ideig tárolják. A terméket, miután a szerződéses időszak lejárt, kereskedelmi forgalomba lehet hozni.

A tejágazatban a Bizottság célja az, hogy a termékfelesleget a jelenlegi tavaszi/nyári termelési hullám időszakában betárolja, majd ősszel/télen hozza forgalomba azokat, amikor a tejtermelés szezonálisan alacsony. Sovány tejpor esetében 2017. februárban, míg a vaj esetében 2016. szeptemberben kötöttek utoljára magánraktározási rendszer keretében szerződést.

Az Európai Bizottság által bejelentett EU magántárolástámogatás-tervezet főbb adatai (Forrás: NAK)

A mennyiség az EU-27 éves soványtejpor-termelés 6%-át, az éves vajtermelés 6,8%-át, a sajttermelés 1,1%-át, a marhahús-termelés 0,3%-át és a juhhús-termelés 5,3%-át teszi ki. Az Egyesült Királyság kormánya megerősítette, hogy a brit kereskedők is jogosultak részt venni a magántárolás támogatási rendszerben, tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyságra ez év végéig még a KAP szabályai vonatkoznak.

A Bizottság egyik legfontosabb stratégiai célja a tejágazatban, hogy megakadályozza az árak olyan alacsony szintre történő esését, amelynél már automatikus intervenciós felvásárlás megindítása válna szükségessé. Az intervenciós felvásárlási ár vaj esetében 2,217 EUR/tonna, a sovány tejpor esetében pedig 1,698 EUR/tonna. Az intervenció azt jelentené, hogy a Bizottság átvenné a tulajdonjogot a készletek felett, és felelősséget vállalna arra, hogy az árak rendeződését követően azokat újra visszaértékesíti a piacokra. Az ilyen készletek azonban "túlléphetik" a piacot és akadályozhatják azok helyreállását. Ez történt a 2015-2017. közötti sovány tejpor árcsökkenést követően, amikor 380 ezer tonnás készlet jött létre, amelyet 2019 nyaráig végül nem oldottak fel.

A kereskedők üdvözölték és nagyra értékelték a magántárolási támogatás bevezetésének bejelentését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?