Koronavírus: fontos uniós támogatásban részesül a juh- és kecskeágazat is

Koronavírus: fontos uniós támogatásban részesül a juh- és kecskeágazat is

agrarszektor.hu
Megjelent az Európai Bizottság juh- és kecskehúsra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2020/595 végrehajtási rendelete.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Bizottság 2020. május 4-én közzétette a koronavírus-krízis által leginkább sújtott mezőgazdasági területek és az élelmiszeripar további támogatására szolgáló rendkívüli intézkedéseket tartalmazó legfrissebb csomagját, mely többek között magába foglalja a 2020. április 22-én bejelentett, a húságazat magánraktározási támogatására vonatkozó kivételes intézkedéseket is, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az intézkedési csomag keretében, az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. május 4-i számában megjelent a Bizottság juh- és kecskehúsra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2020/595 végrehajtási rendelet (a továbbiakban: 2020/595 EU rendelet).

A 2020/595 EU rendelet keretében a tagállamokban a COVID-19-világjárvány következtében fellépő, a kereslet és a kínálat közötti - valamennyi juh- és kecskehús termék árára leszorító hatást kifejtő - egyensúlyhiány csökkentése, illetve a kialakult nehéz piaci körülmények enyhítése céljából magántárolási támogatás került bevezetésre a tizenkét hónaposnál fiatalabb bárányok és kecskék friss vagy hűtött húsára.

A támogatásra jogosult termékek jegyzékét és a tárolási időszakokra meghatározott támogatások összegét a 2020/595 EU rendelet melléklete tartalmazza, mely értelmében támogatás a tizenkét hónaposnál fiatalabb, ex0204 10 00 KN-kódú bárány, és a tizenkét hónaposnál fiatalabb, ex0204 50 11 KN-kódú kecske hasított testének és hasított féltestének frissen vagy hűtve tárolására lehet támogatást igénybe venni. A támogatás összege 90 napos tárolási időszak esetén 866 Euró/tonna (306 ezer forint/tonna), 120 napos tárolási időszak esetén 890 euró/tonna (315 ezer forint/tonna), 150 napos tárolási időszak esetén pedig 915 euró/tonna (324 ezer forint/tonna).

A támogatási kérelmeket 2020. május 7-től lehet benyújtani, azzal, hogy támogatás csak és kizárólag a friss vagy hűtött hús még be nem tárolt tételeire nyújtható és a legkisebb támogatható mennyiség kérelmenként 5 tonna. További szabályozás, hogy támogatás csak a 2020/595 EU rendelet mellékletében meghatározott 90, 120 vagy 150 napos tárolási időszakra nyújtható, a szerződéses tárolás vége pedig a kitárolás napját megelőző nap. A rendelet 2020. május 5-től hatályos.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?