Nehéz éve volt a juh- és kecsketenyésztőknek: már biztos, 2022 sem lesz sétagalopp

Nehéz éve volt a juh- és kecsketenyésztőknek: már biztos, 2022 sem lesz sétagalopp

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság közzétette az unió juh és kecske piaci helyzetére, valamint nemzetközi kereskedelmére vonatkozó legfrissebb, 2021. október és 2022. január közötti időszakra vonatkozó jelentését. A 2021 évi októberi adatok alapján elmondható, hogy az EU átlagos juhhús termelése hasonló szinten alakult, mint 2020-ban, minimális mértékű, 0,5%-os növekedés volt tapasztalható. A tavalyi évben Spanyolországban, Franciaországban, Romániában és Írországban vágtak a legtöbb juhot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A vágások volumene Spanyolországban elérte a 98,9 ezer tonna vágott testtömeg (a továbbiakban: vt.) értéket, amely 5,1%-os növekedést jelentett a 2020 évi értékhez képest. Franciaországban ez az érték 71 ezer tonna vt. volt, mely 2,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. Romániában a 11,3%-os csökkenés ellenére is 60,7 ezer tonna vt. értéket, míg Írországban pedig a 6,3%-os mérséklődés mellett 51,9 ezer vt. értéket ért el a vágások mennyisége - írja NAK. Az uniós tagállamok közül legjelentősebb mértékben Németországban (27,6%), Portugáliában (9,9%) és Görögországban (5,9%) növekedett a vágások száma, továbbá a kedvező piaci árak következtében Franciaország mellett Olaszországban is bizonyos mértékű pozitív irányú elmozdulás volt tapasztalható a vágások tekintetében, ahol a növekedés mértéke 2,6%-os volt. Ezzel szemben a romániai és az írországi csökkenés mellett Bulgáriában jelentős, 15,6%-os, Hollandiában pedig mérsékeltebb, 5,2%-os visszaesés volt tapasztalható a juhtermelésben.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A vizsgált időszakban az EU átlagos kecskehús termelése 4,2%-kal bővült, a tagállamok közül a legmagasabb növekedés Horvátországban (26,1%), Romániában (17%), Cipruson (16,5%), Portugáliában (14,5%) és Olaszországban (13,2%) volt tapasztalható. Portugáliában és Horvátországban a gidahús iránti kiskereskedelmi kereslet egyértelműen támogatta a kecske vágások fokozódását. A tavalyi évben Görögországban, Romániában és Spanyolországban vágtak a legtöbb kecskét. A vágások volumene Görögországban 14,94 ezer tonna vt. volt, amely minimális, 0,1%-os csökkenést jelentett a 2020 évi értékhez képest. Romániában ez az érték 9,89 ezer tonna vt. volt, Spanyolországban pedig a 2,3%-os csökkenés mellett is 7,65 ezer tonna vt. értéket ért el a vágások mennyisége. A COVID-19 világjárvány miatti korlátozások következtében sok tagállamban karácsonykor az éttermek működése nem volt zavartalan. A feldolgozók nehezen tudtak minőségi bárányt beszerezni tekintettel arra, hogy már jelentős szállítmányfoglalások voltak lekötve a karácsonyi erős kereslet kielégítésére, így a rendelkezésre álló belső minőségi bárány kínálat csak a kisebb szolgáltatók igényeinek kielégítésére volt elegendő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az EU bárányárak alakulása

Az Európai Unióban 2022 januárjában ─ a 2021 évvégi erőteljes árnövekedést követően ─ a nehéz bárány árak tekintetében mérsékeltebb a könnyű bárányárak tekintetében azonban jelentősebb csökkenés volt tapasztalható. A nehéz bárányok iránti kereslet csökkent az előző hetekhez képest bár az árak még mindig meghaladták a 7,00 EUR/kg vt. értéket. A nagy bárányhús-jegyzések szintén visszaestek Franciaországban, Írországban és Ausztriában egyaránt. A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2022. január 30-val végződő 4. héten 698,1 euró/100 kg vt. a könnyű bárány átlagára pedig 641,1 euró/100 kg vt. volt. A nehéz bárányárak tekintetében a 4. héten Romániában jelentős, 10,8%-os, Portugáliában 4,8%-os, Írországban 2,7%-os, Spanyolországban 1%-os, Franciaországban pedig minimális, 0,1%-os mérséklődés, ezzel ellentétben Szlovéniában 7,4%-os, Hollandiában 2,3%-os, Horvátországban pedig 0,7%-os emelkedés volt tapasztalható. A 4. héten a nehéz bárányárak Olaszországban nem változtak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A könnyű bárányárak tekintetében a 4. héten Spanyolországban 1,2%-os, Olaszországban 0,8%-os, Szlovéniában 0,7%-os mérséklődés, Horvátországban 8,7%-os, Bulgáriában pedig 0,1%-os emelkedés volt tapasztalható. A 4. héten a könnyű bárányárak Portugáliában nem változtak. A nehéz bárányár tekintetében tehát átlagosan -0,6%-os, a könnyű bárányár tekintetében pedig -0,7%-os csökkenés volt tapasztalható az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest (3. heti árak: nehéz bárány 702.4 euró/100 kg vt., könnyű bárány 645,4 euró/100 kg vt. A 4. héten a nehéz bárányárak -6,3%-kal, a könnyű bárányárak azonban jelentősen, -13,2%-kal alacsonyabbak voltak az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva. Annak ellenére, hogy a juhágazatnak továbbra is komoly kihívásokkal kell szembenéznie ─ ideértve a COVID-19 világjárvány miatti globális bizonytalanságokat, az ellátási láncok pandémiával összefüggő zavarait, a megnövekedett áruszállítási költségeket és a globális munkaerőhiányt ─ a 4. héten mind a nehéz bárány árak, mind pedig a könnyű bárány árak 11,1%-kal meghaladták az előző év hasonló időszakában rögzített értéket.

Az EU harmadik országokkal folytatott kereskedelmének alakulása

Az EU 2021 novemberéig összesen 81 178 tonna juh- és kecskehúst exportált harmadik országokba, mely érték 8,1%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A teljes exportált mennyiség 54%-a három fő desztináció, Jordánia (25,3%), Szaud-Arábia (23,3%) és Izrael (10,4%) irányába került kivitelre. A juh- és kecskehús iránti kereslet bővülése Izrael (35,7%), Omán (35,1%), Jordánia (23,7%) és Katar (5,4%) esetében volt megfigyelhető. Ezzel ellentétben a líbiai export igen jelentős mértékben, 84,4%-kal, a libanoni 52,8%-kal, a Hong kongi 44,1%, a bahreini pedig 44%-kal esett vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az EU-s juh- és kecskehús export alakulása 2017-2021 (novemberig)

2021-ben az alacsonyabb Új-zélandi és ausztráliai exportkapacitás, a csökkent termelési szint, valamint termékeik egy részének átirányítása következtében az európai kulcsfontosságú exportpiacoknak kevesebb óceániai bárány állt rendelkezésére. Ausztrália exportja 37,9%-kal, Új-Zélandé pedig 17,5%-kal csökkent a vizsgált időszakban. Ezzel ellentétben az Észak-macedóniai szállítások 33,1%-kal nőttek.

Az EU Egyesült Királysággal folytatott juh- és kecskehús kereskedelmének alakulása

Az EU 2021-ben összesen 15 310 tonna élő állatot, valamint juh- és kecskehúst exportált az Egyesült Királyságba. Ebből az értékből 15 299 tonna (Nagy Britannia 14 166 tonna, Észak-Írország 1 132 tonna) volt a juh- és kecskehús és 11 tonna (Nagy Britannia 10 tonna, Észak-Írország 1 tonna) az élő állat. Az Unió összesen 56 985 tonna élő állatot, valamint juh- és kecskehúst importált az Egyesült Királyságból. Ebből az értékből 54 593 tonna (Nagy Britannia 50 551 tonna, Észak-Írország 4 041 tonna) volt a juh- és kecskehús és 2 393 tonna (Nagy Britannia 13 tonna, Észak-Írország 2 380 tonna) az élő állat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A világpiaci árak alakulása

Továbbra is az Egyesült Királyságban rögzítették a legmagasabb árakat, ahol bár az árrések csökkentek. A 2022 januári Nagy britanniai árak a csökkenő tendencia ellenére még mindig 32 pennyvel magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában rögzített értékek. Észak-Írországban a bárányhús árak emelkedtek, jelenleg 6,51 €/kg értéken állnak. A viszonylag szűk kínálat következtében az árak magasabbak, mint az előző évben voltak. A jelentések szerint a brit vágóhidakon a személyzet rendelkezésre állása jelenleg kihívást jelent a COVID-19 általi megbetegedések számának növekedése miatt. A becslések szerint a vágások száma megközelítőleg 10%-kal alacsonyabb, mint az az előző év azonos időszakában volt. Ausztráliában az árak továbbra is visszafogottak a magasabb feldolgozási mennyiségek miatt. A vágóbárányokra vonatkozó legfrissebb vágási adatok szerint elmondható, hogy a vágások száma 46%-kal emelkedett. Új-Zélandon a 2021 év eleji adatokhoz képest az idei év januárjában jóval magasabb árakat jegyeztek. A mezőgazdasági termelők pozitív piaci jelzéseket és a bárány- és juhhús iránti élénk nemzetközi keresletet tapasztalnak, mely fokozza a bizalmukat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03