Megőrülnek külföldön ezért a magyar húsért: rengetegen veszik Európában

Megőrülnek külföldön ezért a magyar húsért: rengetegen veszik Európában

MTI
Hiába nőtt a kereslet Európában az élő bárányokra és emelkedtek az értékesítési árak, ez nem kompenzálja a gazdák többletköltségeit, amit az idén az aszály és az energiaár-emelkedés tovább növelt - mondta a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kukovics Sándor ezzel magyarázta, hogy az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb piaci jelentése szerint Magyarország élőbárány-exportjának mennyisége 15%-kal 4 ezer tonnára csökkent, míg értéke 6%-kal 7 milliárd forintra nőtt 2022 január-májusában az előző év hasonló időszakához képest. A jelentés szerint a bárányok termelői ára 14-16%-kal nőtt az év első hat hónapjában. A könnyű bárány (13 kilogrammnál kisebb vágósúlyú) átlagára kilogrammonként 1459 forint volt, 14%-kal emelkedett, a nehéz bárányé 16%-kal 1386 forintra nőtt.

Az ügyvezető megjegyezte: az aszályos időjárás miatt lecsökkent a legelőterület, ezért a gazdáknak több vásárolt takarmányt kell használniuk, ez tovább drágítja a juhtartást. A juhágazat területhasználata egyébbként is drasztikusan visszaesett az elmúlt öt évben, mintegy százezer hektárral 450 ezer hektárra - tette hozzá. Kukovics Sándor kitért arra is, hogy a munkaerő hiánya is gátolja az ágazat fejlődését, egyre többen hagynak fel a juhtenyésztéssel.

Az exportlehetőségek javulásának fő oka szerinte, hogy a Brexit óta jelentősen kevesebb brit bárány érkezik az Európai Unióba, továbbá összességében csökkent az európai juhállomány is. A juhhús iránti kínai többletigény miatt egyre kevesebb jut el Európába az új-zélandi és ausztrál áruból.

Egyfajta piaci vákuum keletkezett kontinensünkön, amelynek volumene a piac 12%-ára tehető

- fogalmazott Kukovics Sándor.

Magyarországról származó juhhúst és vágóállatot 14 ország vásárol. A kivitel túlnyomó részét tavaly a vágóállat tette ki, hasított súlyban, 5220 tonnával, az idén a terméktanács 5300 tonnát remél - mondta a szakember. A magyar bárány fő vásárlója továbbra is Olaszország, de a korábban 90%-ot meghaladó részesedése az exportból 65%- körülire csökkent, miközben más EU-tagállamoké, valamint a közel-keleti országoké emelkedik - tette hozzá Kukovics Sándor. Az ágazat teljesítményét visszafogja az is, hogy a bárányhús fogyasztása Magyarországon viszonylag csekély. A Magyarországon tenyésztett bárányok mintegy 10-15%-át értékesítik csak belföldön.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13