Nagyon felpörgött a magyar sertéspiac: megdöbbentő számok láttak napvilágot

Nagyon felpörgött a magyar sertéspiac: megdöbbentő számok láttak napvilágot

agrarszektor.hu
2022 első negyedévében csökkenhet az Amerikai Egyesült Államok sertéshústermelése, míg a hízósertés termelői árában komoly drágulás várható. Az USA élősertés-importjában csökkenésre, a sertéshús behozatalában viszont óriási ugrásra lehet számítani - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legújabb kiadványából. Magyarországon az élősertésnek mind a kivitele, mind a behozatala csökkent. 2021-ben érezhetően nőtt a sertéshús exportja, az import viszont közel azonos mértékben csökkent.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) márciusi elemzése szerint az USA sertéshústermelése 5%-kal mérséklődhet, míg a hízósertés termelői ára 18,5%-kal emelkedhet 2022 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 2 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 februárjában, ami 24%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest - olvasható az AKI PÁIR legfrissebb jelentésében. A belső fogyasztás 1,5%-kal nőhet, ugyanakkor 18%-kal kevesebb sertéshúst értékesíthetnek a nemzetközi piacon 2022 január-márciusában, mint egy évvel korábban. Az USA élősertés-importjában 5%-os csökkenés várható, míg az ország sertéshús-behozatala 41%-kal bővülhet a jelzett időszakban.

Brazíliában a sertés ára (8,09 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 22%-kal volt alacsonyabb 2022 februárjában, mint az előző esztendő azonos hónapjában. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 2022 első két hónapjában 146,1 ezer tonnát tett ki, ami 1,3%-kal haladja meg 2021 azonos időszakának mennyiséget.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2,7%-kal kevesebb, 5,2 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2021-ben, mint 2020-ban. Az exportnak a fele Kínába irányult, ez 23%-os csökkenést jelent a 2020-as évhez képest. Az európai sertéshús további nagy célpiacai 379 ezer tonnával Japán 379, illetve 350 ezer tonnával a Fülöp-szigetek voltak.

Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,32 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 februárjában, nem változott lényegesen egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 10%-kal emelkedtek 2022 10. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár, a West Fleisch felvásárlási ára és a Tönnies ára is 1,75 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,60, a Danish Crown 1,12 és a Tican 1,12 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 10. héten.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 10%-kal 32 ezer tonnára csökkent 2021-ben a 2020-ban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Hollandia és Ausztria voltak. Az élősertés-behozatal 4%-kal mérséklődött, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége közel 7%-kal (161 ezer tonnára), értéke 2%-kal nőtt 2021-ben 2020-hoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshúsimport volumene 8%-kal több, 142 ezer tonna volt, míg értéke 8%-kal csökkent. A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 451 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 februárjában, ami közel 6%-os emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára csaknem 1%-kal nőtt ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 4%-kal, a sertéscombé 0,7%-kal nőtt ugyanekkor.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?