Nagyon felpörgött a magyar sertéspiac: megdöbbentő számok láttak napvilágot

Nagyon felpörgött a magyar sertéspiac: megdöbbentő számok láttak napvilágot

agrarszektor.hu
2022 első negyedévében csökkenhet az Amerikai Egyesült Államok sertéshústermelése, míg a hízósertés termelői árában komoly drágulás várható. Az USA élősertés-importjában csökkenésre, a sertéshús behozatalában viszont óriási ugrásra lehet számítani - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legújabb kiadványából. Magyarországon az élősertésnek mind a kivitele, mind a behozatala csökkent. 2021-ben érezhetően nőtt a sertéshús exportja, az import viszont közel azonos mértékben csökkent.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) márciusi elemzése szerint az USA sertéshústermelése 5%-kal mérséklődhet, míg a hízósertés termelői ára 18,5%-kal emelkedhet 2022 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 2 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 februárjában, ami 24%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest - olvasható az AKI PÁIR legfrissebb jelentésében. A belső fogyasztás 1,5%-kal nőhet, ugyanakkor 18%-kal kevesebb sertéshúst értékesíthetnek a nemzetközi piacon 2022 január-márciusában, mint egy évvel korábban. Az USA élősertés-importjában 5%-os csökkenés várható, míg az ország sertéshús-behozatala 41%-kal bővülhet a jelzett időszakban.

Brazíliában a sertés ára (8,09 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 22%-kal volt alacsonyabb 2022 februárjában, mint az előző esztendő azonos hónapjában. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 2022 első két hónapjában 146,1 ezer tonnát tett ki, ami 1,3%-kal haladja meg 2021 azonos időszakának mennyiséget.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2,7%-kal kevesebb, 5,2 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2021-ben, mint 2020-ban. Az exportnak a fele Kínába irányult, ez 23%-os csökkenést jelent a 2020-as évhez képest. Az európai sertéshús további nagy célpiacai 379 ezer tonnával Japán 379, illetve 350 ezer tonnával a Fülöp-szigetek voltak.

Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,32 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 februárjában, nem változott lényegesen egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 10%-kal emelkedtek 2022 10. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár, a West Fleisch felvásárlási ára és a Tönnies ára is 1,75 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,60, a Danish Crown 1,12 és a Tican 1,12 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 10. héten.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 10%-kal 32 ezer tonnára csökkent 2021-ben a 2020-ban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Hollandia és Ausztria voltak. Az élősertés-behozatal 4%-kal mérséklődött, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége közel 7%-kal (161 ezer tonnára), értéke 2%-kal nőtt 2021-ben 2020-hoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshúsimport volumene 8%-kal több, 142 ezer tonna volt, míg értéke 8%-kal csökkent. A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 451 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 februárjában, ami közel 6%-os emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára csaknem 1%-kal nőtt ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 4%-kal, a sertéscombé 0,7%-kal nőtt ugyanekkor.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03