Megjósolhatatlan, mi lesz a sertéságazattal: újabb pofont kaptak a termelők

Megjósolhatatlan, mi lesz a sertéságazattal: újabb pofont kaptak a termelők

agrarszektor.hu
A sertéságazat hosszú ideje nincs könnyű helyzetben, azt is mondhatnánk, hogy az elmúlt időkben igen nehéz feladat volt talpon maradnia a termelőknek. A kínai kereslet csökkenése miatt a 2022-es globális sertéshúsexport előrejelzését pedig jelentősen lefelé módosította áprilishoz képest az USDA: közel 10 százalékkal 10,6 millió tonnára.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) naprakész értékelést adott ki a húspiacok idei alakulásáról az. Az elemzésben 2022-re összesen 110,7 millió tonnára prognosztizálják a globális sertéshústermelést. A korábbi becslésükhöz képest néhány országban korrekcióra került sor. Egyrészt nőtt a kínai sertéshústermelés, másrészt az Európai Unió (EU) és Brazília termelési visszaesést regisztrál. Az áprilisi előrejelzéshez képest az USDA közel 2 százalékkal, 51,8 millió tonnára emelte a becsült termelést Kínában. A termelés azonban várhatóan továbbra is az afrikai sertéspestis (ASF) kitörése előtti szint alatt marad. Az amerikai elemzők mintegy 2,4 százalékkal lefelé, 22,6 millió tonnára módosították az EU-ra vonatkozó előrejelzésüket. Brazília sertéshústermelését is lefelé korrigálták, mintegy 1,6 százalékkal, 4,3 millió tonnára. Ennek okaként a korlátozott exportálási lehetőségeket jelölték meg - írja a Világgazdaság

EZ IS ÉRDEKELHET

Áprilisban az USDA még arra számított, hogy 39 százalékkal nő a szállítás, jelen állás szerint azonban 2,15 millió tonnára csökkentették az előrejelzésüket 3,5 millió tonnáról. Emellett csökkentették Hongkong sertéshús-importját is, méghozzá nem is kicsit, 21 százalékkal 275 000 tonnára. Az UDSA becsléseit támasztják alá a kínai vámhivatal frissen közzétett adatai is: a vámhivatal előzetes adatai szerint az import volumene 1,6 millió tonnával, 54 százalékkal 1,35 millióra csökkent idén. Szomorú képet festenek az importkiadások is, hiszen közel 64 százalékkal csökkentek 2,93 milliárd dollárra. A felvásárolt mennyiség visszaesésének hátterében az állt, hogy Kína hústermelése jelentősen megnőtt. A kormányzati adatokból ugyanis kiderült, hogy első félévben a kínai sertéshústermelés 8,2 százalékkal, 29,4 millió tonnára bővült az előző év azonos időszakához képest. A kínai importőrök különösen a friss, hűtött és fagyasztott sertéshús vásárlásáról mondtak le. Az előző évhez képest ez az árutétel 64,2 százalékkal 799 ezer tonnára csökkent. Ezzel szemben a sertéshús melléktermékeinek behozatala mindössze 13,5 százalékkal, 512 900 millió tonnára csökkent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az összes sertéshús-exportőr jelentős visszaesést szenvedett el Kínában az idén. Ez Spanyolországot is érintette, amely 343 400 tonnával továbbra is a legnagyobb beszállító, de meg kellett birkóznia az export 523 800 tonnás vagy 60,4 százalékos visszaesésével. Míg a hűtött és fagyasztott áruk exportja 68,2 százalékkal, 229 ezer tonnára esett vissza, a hús-melléktermékek csökkenése kisebb mértékben, 22 százalékkal 114 300 tonnára csökkent. Dánia és Hollandia hűtött és fagyasztott sertéshús Kínába irányuló exportja is meredeken esett, nevezetesen 60,6 százalékkal, illetve 73,7 százalékkal. Mindez rossz hír a magyar sertéstartóknak, mert ilyenkor a felszabadult készletek jellemzően az EU-n belüli piacokon keresnek helyet maguknak, ami árletörő hatással jár. Mindez még akkor is igaz lehet, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi időben már itthon is jelentősen nőtt az élősertés ára, mert mindezt az elszálló költségek mellett történt. A jelenlegi kilónkénti 550 forintos élősertés ára viszont már némi profitot is hozhat a nagyobb sertéstelepeket fenntartóknak, amelyek fejlettebb technológiákat is tudnak alkalmazni  

- írja a lap. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?