Nincs megállás a sertéságazatban: durva áremelés jöhet a hazai boltokban

Nincs megállás a sertéságazatban: durva áremelés jöhet a hazai boltokban

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Húsiparosok Szövetsége nyári grillkampányában a sertéshús fogyasztását népszerűsíti. A grillszezon végéig tartó kampány célja, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a sertéshús fogyasztásának fontosságára és tippeket adjanak az egészséges elkészítésére.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta a jelenlegi háborús helyzetben - amely egyaránt sújtja a húsiparban dolgozókat és a fogyasztókat - a tárca legfontosabb feladata a hazai élelmiszerellátás biztonságának fenntartása. Ennek a törekvésnek szerves része az Agrármarketing Centrummal közösen évek óta folytatott kampány. Sertéshúsból Magyarország 96%-ban önellátó, a húsipar pedig képes arra, hogy magas minőségű termékekkel lássa el a piacot. Az ellátásbiztonság fenntartása pedig akkor valósulhat meg, ha nemcsak a kormányzat, hanem a magyar fogyasztók is a magyar sertéshús mellett teszik le a voksukat. Kölcsönös szolidaritást, együttműködést várnak el a termelőtől, a kereskedőtől és a fogyasztótól is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, az utóbbi időszak hatalmas megpróbáltatások elé állította a hazai sertéshús ágazatot. Az elmúlt évek szélsőséges árhullámzása folyamatos alkalmazkodásra kényszerítette az ágazat szereplőit. A takarmány és energiahordozó árak drasztikus emelkedése a termékek előállításának önköltségét növeli, így a fogyasztóknak is további áremelkedésre kell számítaniuk. Arra kérte a fogyasztókat, hogy a patrióta szolidaritás jegyében segítsék az ágazat szereplőit azzal, hogy kiváló minőségű, magyar sertéshúst és húskészítményt vásárolnak. Ezzel amellett, hogy több tízezer hazai sertéstenyésztőt és húsipari munkavállalót segítenek, saját és családjuk egészségéért is sokat tehetnek, hiszen a sertéshús a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme. Giczi Gergely az AMC ügyvezető-helyettese kiemelte, a jelenlegi helyzet nemcsak tenyésztői és feldolgozói, hanem fogyasztói szempontból sem egyszerű. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A háborús infláció meglátszik a hústermékek árán is, így nem meglepő, ha a fogyasztási szokásaink is változnak. Ebben a helyzetben arra kell törekednünk, hogy az elmúlt tíz év kampányeredményeit megvédjük, abból minél többet meg tudjuk őrizni. Idén a mennyiségi fogyasztásról a minőségi felé, illetve a fogyasztói tudatosság felé tolódik a kampány fókusza. Az idei évben 3 részre osztották a kampányt, amelynek első felvonása már a farsangi időszakban lezajlott, az utolsó pedig a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik majd. A most induló kampány fókuszában a nyári grillételek állnak. Országos elérésű rádiókban, magazinok nyomtatott és online felületein, közterületi plakátokon és járműveken, valamint közösségi médiában célozzák meg a fogyasztókat egy dietetikus, egy influencer és egy grillmester bevonásával. Emellett két alkalommal gerillagrillezéssel is készülnek fővárosi frekventált helyszíneken július 12-én és 20-án, valamint a járvány enyhülésével visszatér az áruházi promóció is.

Kovács Judit dietetikus hangsúlyozta, az egészséges táplálkozás alapja a változatosság, amelyhez a sertéshús fogyasztása is hozzá tartozik. A grillezés során a tápanyagok jobban megőrződnek, az ilyen módon készített ételek általában kevésbé zsírosak, így a nyári hőségben nem rónak nagy terhet az emésztőrendszerre. Érdemes odafigyelnünk a felhasznált alapanyagok minőségére és ételkészítés során az élelmiszer biztonságra, ezért fontos, hogy mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk, ne hagyjuk kint a levegőn a húsokat, és ne vágjunk fel ugyanazzal a késsel a zöldséget vagy gyümölcsöt, amivel a húst aprítottunk. A sertéshús nagy mennyiségű vasat, A-, B-, D -vitaminokat tartalmaz, emellett a foszfor-, magnézium-, kálium-, cink- és a húskészítmények nátriumtartalma is említésre méltó. Magas a fehérjetartalma, így akár a sportolói étrend kiváló része is lehet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?