2023. január 31. kedd Marcella

Hihetetlen, amit a malacokkal csinálnak Kínában: ez várhat a magyar sertésekre is?

agrarszektor.hu
Új fejezet kezdődhet mind a klónozásban, mind pedig a sertéstenyésztésben: a Nankai Egyetem Mesterséges Intelligencia Főiskolájának kutatói ugyanis megalkottak egy technológiát, mely hét malac születését segítette elő bérkocán keresztül, emberi közreműködés nélkül. Ez bevett gyakorlattá teheti a kereskedelmi célú klónozást.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A klónozás, amelyet leggyakrabban az úgynevezett szomatikus sejtmagtranszferen keresztül végeznek, kényes és időigényes. A sejtek könnyen megsérülnek az út során, és az emberi hibák is hátráltatják a széles körű használatot. Az egyik kutató, Pan Dengke bevallotta, hogy a sok éven keresztül tartó mikroszkóp fölé görnyedés hátproblémákat okozott neki - és ez csak az egyik, de igen fontos gond az ember általi klónozással. Ezt is orvosolhatja a mesterséges intelligencia bevetése - írja az Index. Liu Yaowei, egy másik kutató elmondta, hogy a mesterséges intelligencia által működtetett rendszer képes pontos számításokat alkalmazni, és utasítja a robotot, hogy minimális erőt alkalmazzon a klónozási folyamat befejezéséhez - így csökken az emberi kéz által okozott sejtkárosodás. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A kínai elnök, Hszi Csin-ping kiemelt fontosságúnak tekinti az élelmiszer-biztonságot, az országban pedig az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb étel nem más, mint a sertéshús. A kínai sertésipar még mindig csak lábadozik az afrikai sertésvírus 2018-2019-es járványából, ami súlyosan megtizedelte az állományt. A sok egészséges koca elvesztése miatt megnőtt az igény az importra, de az iparág azóta is az önellátás visszaállítására törekszik. Liu viszont bízik abban, hogy a hatékony, automatizált klónozás a tömegek számára is elérhető, jó minőségű sertéshúst eredményez, miközben a nemzeti önellátási törekvéseket is segíti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?