Ez durva: böfögésadót fizettetnének az állattartókkal Új-Zélandon

Ez durva: böfögésadót fizettetnének az állattartókkal Új-Zélandon

agrarszektor.hu
Egészen szokatlan elképzeléssel álltak elő Új-Zélandon: a klímaváltozás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében megadóztatnák a sokat böfögő juh- és szarvasmarha-állományokat. Ha ezt sikeresen bevezetik, ez az ország lesz az első a világon, ahol a gazdák fizetnének az állattartásból származó gázkibocsátásokért. A javaslat azonban a mezőgazdasági termelőknek is kedvez, vannak benne olyan elemek, amelyek a böfögés miatt befizetett összegek ellentételezésére szolgálhatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egészen újszerű módon venné fel a küzdelmet az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen Új-Zéland. Egy új törvénytervezet szerint szigetországban a jövőben fizetni kellene a mezőgazdasági kibocsátások után is: vagyis lényegében megadóztatnák a sokat böfögő juh- és szarvasmarha-állományt - írta meg a 444.hu a Reuters értesülései alapján. Ha bevezetnék, Új-Zéland lenne az első ország a világon, ahol a gazdáknak kell fizetniük az állattartásból származó gázkibocsátásokért - közölte a helyi környezetvédelmi minisztérium. Új-Zélandon mintegy 10 millió szarvasmarha és 26 millió juh jut az egyébként alig 5 milliós lakosságra.

Míg a teljes üvegházhatású gázkibocsátás közel 50%-a a mezőgazdaságból származik, a mezőgazdasági kibocsátások korábban mentesültek az ország kibocsátáskereskedelmi rendszere alól. Emiatt komoly kritikák is érték a helyi vezetést. A kormány és a mezőgazdasági termelők képviselői által összeállított tervezet szerint a gazdáknak 2025-től fizetniük kell a gázkibocsátásukért. A rövid és hosszú élettartamú mezőgazdasági gázok külön lesznek beárazva, bár mennyiségük kiszámítására egyetlen mérőszámot fognak használni.

Kétségtelen, hogy csökkentenünk kell a légkörbe juttatott metán mennyiségét, és a mezőgazdaságra vonatkozó hatékony kibocsátási árrendszer kulcsfontosságú szerepet fog játszani ennek megvalósításában

- jelentette ki James Shaw éghajlatváltozási miniszter.

A javaslat ösztönzőket is tartalmaz mindazon mezőgazdasági termelők számára, akik takarmány-adalékanyagok révén csökkentik a kibocsátásukat, míg a gazdaságokban folytatott erdőgazdálkodás a kibocsátások ellentételezésére is használható lesz. A rendszerből származó bevételeket a tervek szerint kutatásra, fejlesztésre és a gazdálkodóknak nyújtott tanácsadásra fogják fordítani. Az új rendszerről szóló végleges döntés decemberben várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13