2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

Ez durva: böfögésadót fizettetnének az állattartókkal Új-Zélandon

Egészen szokatlan elképzeléssel álltak elő Új-Zélandon: a klímaváltozás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében megadóztatnák a sokat böfögő juh- és szarvasmarha-állományokat. Ha ezt sikeresen bevezetik, ez az ország lesz az első a világon, ahol a gazdák fizetnének az állattartásból származó gázkibocsátásokért. A javaslat azonban a mezőgazdasági termelőknek is kedvez, vannak benne olyan elemek, amelyek a böfögés miatt befizetett összegek ellentételezésére szolgálhatnak.
 
 

Egészen újszerű módon venné fel a küzdelmet az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen Új-Zéland. Egy új törvénytervezet szerint szigetországban a jövőben fizetni kellene a mezőgazdasági kibocsátások után is: vagyis lényegében megadóztatnák a sokat böfögő juh- és szarvasmarha-állományt - írta meg a 444.hu a Reuters értesülései alapján. Ha bevezetnék, Új-Zéland lenne az első ország a világon, ahol a gazdáknak kell fizetniük az állattartásból származó gázkibocsátásokért - közölte a helyi környezetvédelmi minisztérium. Új-Zélandon mintegy 10 millió szarvasmarha és 26 millió juh jut az egyébként alig 5 milliós lakosságra.

Míg a teljes üvegházhatású gázkibocsátás közel 50%-a a mezőgazdaságból származik, a mezőgazdasági kibocsátások korábban mentesültek az ország kibocsátáskereskedelmi rendszere alól. Emiatt komoly kritikák is érték a helyi vezetést. A kormány és a mezőgazdasági termelők képviselői által összeállított tervezet szerint a gazdáknak 2025-től fizetniük kell a gázkibocsátásukért. A rövid és hosszú élettartamú mezőgazdasági gázok külön lesznek beárazva, bár mennyiségük kiszámítására egyetlen mérőszámot fognak használni.

Kétségtelen, hogy csökkentenünk kell a légkörbe juttatott metán mennyiségét, és a mezőgazdaságra vonatkozó hatékony kibocsátási árrendszer kulcsfontosságú szerepet fog játszani ennek megvalósításában

- jelentette ki James Shaw éghajlatváltozási miniszter.

A javaslat ösztönzőket is tartalmaz mindazon mezőgazdasági termelők számára, akik takarmány-adalékanyagok révén csökkentik a kibocsátásukat, míg a gazdaságokban folytatott erdőgazdálkodás a kibocsátások ellentételezésére is használható lesz. A rendszerből származó bevételeket a tervek szerint kutatásra, fejlesztésre és a gazdálkodóknak nyújtott tanácsadásra fogják fordítani. Az új rendszerről szóló végleges döntés decemberben várható.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!