Óriási változások jönnek az Európai Unióban: ez vár a termelőkre a jövőben

MTI
Az Európai Unió (EU) kész fokozni a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke az ENSZ 27. nemzetközi klímakonferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az Európai Bizottság alelnöke jelezte, az EU 2030-ig a korábbi 55% helyett legalább 57%-kal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es értékhez képest. Aláhúzta: az ukrajnai háború sem tántoríthatja el a tömböt attól, hogy megtegye a szükséges erőfeszítéseket céljai elérése érdekében.

Az Európai Unió azért van itt, hogy előre, ne pedig hátrafelé haladjon

- szögezte le Frans Timmermans.

Timmermans tagadta, hogy az EU "gázlázban égne", miután az ukrajnai háború miatt csökkenteni kényszerült orosz energiafüggőségét, és új források után kellett néznie. Aktivisták kevesellték a bejelentést, amely szerintük a közelébe sem ér a klímaváltozásnak leginkább kitett országok követeléseinek.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) októberben figyelmeztetett, hogy a kontinens nem halad jó úton, ha el akarja érni célkitűzését. 2021-ben ugyanis újra nőtt a károsanyag-kibocsátás a koronavírus-járvány utáni fellendülés miatt. Az EU a világ harmadik legnagyobb szennyezője Kína és az Egyesült Államok után, de egyben ő rendelkezik az egyik legnagyratörőbb klímapolitikával. Az uniós tagállamok korábban megegyeztek, hogy 2030-ig 55%-kal csökkentik a károsanyag-kibocsátást, 2050-re pedig a zéró emissziót tűzték ki célul.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21