2023. október 5. csütörtök Aurél
Óriási változások jönnek az Európai Unióban: ez vár a termelőkre a jövőben

Óriási változások jönnek az Európai Unióban: ez vár a termelőkre a jövőben

MTI
Az Európai Unió (EU) kész fokozni a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke az ENSZ 27. nemzetközi klímakonferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Európai Bizottság alelnöke jelezte, az EU 2030-ig a korábbi 55% helyett legalább 57%-kal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es értékhez képest. Aláhúzta: az ukrajnai háború sem tántoríthatja el a tömböt attól, hogy megtegye a szükséges erőfeszítéseket céljai elérése érdekében.

Az Európai Unió azért van itt, hogy előre, ne pedig hátrafelé haladjon

- szögezte le Frans Timmermans.

Timmermans tagadta, hogy az EU "gázlázban égne", miután az ukrajnai háború miatt csökkenteni kényszerült orosz energiafüggőségét, és új források után kellett néznie. Aktivisták kevesellték a bejelentést, amely szerintük a közelébe sem ér a klímaváltozásnak leginkább kitett országok követeléseinek.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) októberben figyelmeztetett, hogy a kontinens nem halad jó úton, ha el akarja érni célkitűzését. 2021-ben ugyanis újra nőtt a károsanyag-kibocsátás a koronavírus-járvány utáni fellendülés miatt. Az EU a világ harmadik legnagyobb szennyezője Kína és az Egyesült Államok után, de egyben ő rendelkezik az egyik legnagyratörőbb klímapolitikával. Az uniós tagállamok korábban megegyeztek, hogy 2030-ig 55%-kal csökkentik a károsanyag-kibocsátást, 2050-re pedig a zéró emissziót tűzték ki célul.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?