Itt a fordulat: olyan dolog történt a magyar sertéshússal, amilyen már rég volt itthon

Itt a fordulat: olyan dolog történt a magyar sertéshússal, amilyen már rég volt itthon

agrarszektor.hu
Az év első hónapjaiban a sertés felvásárlási ára nőtt, az élő állat exportja szintén emelkedett, az import pedig csökkent. A KSH adatai alapján az idei első két hónapban éves alapon 17 százalékkal, 3,9 ezer tonnára nőtt Magyarország élősertés-kivitele.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legtöbb állat Romániába, Ausztriába és Szlovákiába ment. Eközben az élősertés-behozatal közel 22 százalékkal, 9 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország és Németország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 14 százalékkal csökkent (20,36 ezer tonna), ugyanakkor az értéke 24 százalékkal nőtt január-februárban. Ahogy az elő sertésnél, a húsnál is Románia volt a legnagyobb vevő, majd Olaszország és Horvátország következett. A sertéshúsimport mennyisége az exporténál is jobban, 22 százalékkal esett vissza, de így is meghaladta a kivitt mennyiséget: 24,4 ezer tonna volt. Az import értéke 28 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint kiderült, a sertéshús közel 70 százaléka Spanyolországból, Németországból és Lengyelországból származott. Az AKI árinformációs rendszerének áprilisi adatai szerint a vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül ára áprilisban kilogrammonként 879 forint volt, hasított meleg súlyban mérve - mindez 22 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A feldolgozók ugyanekkora mértékben tudtak árat emelni, hiszen a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára is éppen 22 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adataiból kiderült, hogy a rövidkaraj fogyasztói ára 24, az ársapkás sertéscombé pedig 6 százalékkal nőtt ebben az időszakban. A húsexport nemcsak itthon, hanem az EU-ban is visszaesett: az Európai Bizottság - csak januárra vonatkozó - adatai szerint a közösség 13 százalékkal kevesebb (319 ezer tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint 2022 ezen időszakában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?