Bekeményítettek a hollandok: hihetetlen, ami az ország zöldségtermesztésével történt

Bekeményítettek a hollandok: hihetetlen, ami az ország zöldségtermesztésével történt

agrarszektor.hu
A 2021-es év nem volt könnyű a holland zöldség- és gyümölcstermesztőknek, de még így is sikerült növelniük az exportjuk értékét. A FruitveB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) oldalán megjelent adatok szerint a holland kivitel 95 százaléka európai országokba irányult, és amíg a friss gyümölcsök exportjának értéke a 2020-as szinten maradt, a friss zöldségeké érezhetően növekedett.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A 2021-es, számos rendkívüli körülménnyel nehezített évben (megnövekedett szállítási költségek, szállítókonténer-hiány, Brexit, koronavírus-járvány) is 1%-kal nőtt a holland zöldség-gyümölcs export értéke - írta meg a FruitVeB a GroentenFruit Huis ernyőszervezet adatai alapján. A 13,1 milliárd eurós kivitel 95%-a európai országokba irányult, és míg a friss gyümölcsök exportjának értéke a 2020-as szinten maradt, a friss zöldségeké csaknem 2%-kal nőtt.

Továbbra is Németország a hollandok legjelentősebb partnere (4,9 milliárd euró), a képzeletbeli dobogó másik két fokára pedig Belgium (1,2 milliárd euró) és az Egyesült Királyság (1,1 milliárd euró) állhat fel. A friss zöldségek és gyümölcsök exportja Belgium felé 7%-os növekedést mutatott, míg az Egyesült Királyságba szállított áru értéke 12%-kal csökkent. Szintén a GroentenFruit Huis adatai szerint a koronavírus-járvány második évében 3%-kal nőtt Hollandiában a belföldi zöldség-gyümölcs fogyasztás. A háztartások által vásárolt vagy rendelt, otthon fogyasztott mennyiség 3%-os emelkedést mutatott, ám a házon kívül, vendéglátóipari egységekben fogyasztott volumen 2%-os növekedésével elmaradt a várakozásoktól.

Az ernyőszervezet szerint a koronavírus-járvány alatt az egészséges táplálkozás szerepe, jelentősége megnőtt Hollandiában, ez az otthoni fogyasztás növekedésének oka, viszont a lezárások miatt a vásárlók időszakosan nem járhattak vendéglőkbe. Így fordulhatott elő, hogy 2020-as bázishoz képest a 2%-os növekedés jól mutat ugyan, de a 2019-es HoReCa-volumenhez képest ez még mindig 40% körüli visszaesést jelent.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?