Bekeményítettek a hollandok: hihetetlen, ami az ország zöldségtermesztésével történt

agrarszektor.hu
A 2021-es év nem volt könnyű a holland zöldség- és gyümölcstermesztőknek, de még így is sikerült növelniük az exportjuk értékét. A FruitveB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) oldalán megjelent adatok szerint a holland kivitel 95 százaléka európai országokba irányult, és amíg a friss gyümölcsök exportjának értéke a 2020-as szinten maradt, a friss zöldségeké érezhetően növekedett.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A 2021-es, számos rendkívüli körülménnyel nehezített évben (megnövekedett szállítási költségek, szállítókonténer-hiány, Brexit, koronavírus-járvány) is 1%-kal nőtt a holland zöldség-gyümölcs export értéke - írta meg a FruitVeB a GroentenFruit Huis ernyőszervezet adatai alapján. A 13,1 milliárd eurós kivitel 95%-a európai országokba irányult, és míg a friss gyümölcsök exportjának értéke a 2020-as szinten maradt, a friss zöldségeké csaknem 2%-kal nőtt.

Továbbra is Németország a hollandok legjelentősebb partnere (4,9 milliárd euró), a képzeletbeli dobogó másik két fokára pedig Belgium (1,2 milliárd euró) és az Egyesült Királyság (1,1 milliárd euró) állhat fel. A friss zöldségek és gyümölcsök exportja Belgium felé 7%-os növekedést mutatott, míg az Egyesült Királyságba szállított áru értéke 12%-kal csökkent. Szintén a GroentenFruit Huis adatai szerint a koronavírus-járvány második évében 3%-kal nőtt Hollandiában a belföldi zöldség-gyümölcs fogyasztás. A háztartások által vásárolt vagy rendelt, otthon fogyasztott mennyiség 3%-os emelkedést mutatott, ám a házon kívül, vendéglátóipari egységekben fogyasztott volumen 2%-os növekedésével elmaradt a várakozásoktól.

Az ernyőszervezet szerint a koronavírus-járvány alatt az egészséges táplálkozás szerepe, jelentősége megnőtt Hollandiában, ez az otthoni fogyasztás növekedésének oka, viszont a lezárások miatt a vásárlók időszakosan nem járhattak vendéglőkbe. Így fordulhatott elő, hogy 2020-as bázishoz képest a 2%-os növekedés jól mutat ugyan, de a 2019-es HoReCa-volumenhez képest ez még mindig 40% körüli visszaesést jelent.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?