Vége? Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

Vége? Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

agrarszektor.hu
Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Bizottság 2020. május 4-én tette közzé a koronavírus-krízis által leginkább sújtott mezőgazdasági területek és az élelmiszeripar további támogatására szolgáló rendkívüli intézkedéseket tartalmazó azon csomagját, mely többek között magába foglalta a húságazat magánraktározási támogatására vonatkozó kivételes intézkedéseket is - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az intézkedési csomagban a Bizottság juh- és kecskehúsra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2020/595. EU végrehajtási rendelet alapján 2020. május 7-től a tagállamoknak a COVID-19-világjárvány következtében fellépő, a kereslet és a kínálat közötti - valamennyi juh- és kecskehús-termék árára leszorító hatást kifejtő - egyensúlyhiány csökkentése, illetve a kialakult nehéz piaci körülmények enyhítésére magántárolási támogatást lehetett igénybe venni a tizenkét hónaposnál fiatalabb bárányok és kecskék friss vagy hűtött húsára.

A piaci helyzet vizsgálata és a 2020/595. EU végrehajtási rendeletben előírt juh- és kecskehús magántárolási támogatási program felhasználása alapján azonban indokolttá vált a támogatási program lezárása és a visszaélések megelőzése érdekében a kérelmek benyújtási határidejének megállapítása. A 2020/595. EU végrehajtási rendelet alapján igényelhető támogatás iránti kérelmek benyújtását a 2020/1007 EU végrehajtási rendelet értelmében 2020. július 10-től 2020. július 16-ig felfüggesztették. A 2020/1007. EU végrehajtási rendelet előírja továbbá azt is, hogy azokat a felfüggesztési időszak kezdete előtt benyújtott kérelmeket, amelyek jóváhagyásáról a felfüggesztési időszakban született volna döntés, el kell utasítani. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésének napján, azaz 2020. július 10-én lépett hatályba.

A hazai juhágazat kivitelének 90%-át az élő juh teszi ki, a juhhúspiacok pedig elsősorban az előhűtött karkaszok és a magasan feldolgozott (konyhakész) termékek iránt mutatnak érdeklődést. A kecskeágazat jövedelmét pedig szinte teljes mértékben a tejtermelésből származó árbevétel adja, a gidából származó jövedelem elhanyagolható mértékű. A fagyasztott húsok iránt gyakorlatilag nincs kereslet, ezért hazai hűtőházi kapacitások nem állnak rendelkezésre, a vágási kapacitás pedig továbbra is korlátozott. Ezek alapján az EU által meghirdetett magántárolási támogatást a juh- és a kecskehúsra nem tudták a hazai ágazati szereplők felhasználni, a támogatás, valamint annak megszüntetése érdemben sem a belföldi, sem az exportpiacot nem befolyásolja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?