Durva, ami Görögországban zajlik: ezzel az állattal szakítanak most nagyot a gazdák

Durva, ami Görögországban zajlik: ezzel az állattal szakítanak most nagyot a gazdák

agrarszektor.hu
A 2022 júniusában Thesszalonikiben megrendezésre került EuroSheep nemzetközi projekt workshopjának keretében a résztvevőknek részletesen bemutatásra került a Gala Elass Juh- és kecsketenyésztők Szövetkezet működése és a szervezet főbb célkitűzései. Görögország Larissa elnevezésű régiójában, az Ölümposz helység lábánál a thesszáliai síkságtól Macedóniába vezető hágók vonalán helyezkedik el Elassona városa.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 291 km² területnagyságú, 12 056 fős lakossággal rendelkező, földrajzilag nagy változatosságot mutató térség magában foglalja a völgyvidékeken található mezőgazdasági és gyepes területeket, a nyugati és keleti részek magasabban fekvő, kopárabb hegyvidéki és erdős térségeit egyaránt. A tradicionálisan állattartásra szakosodott Elassona régióban hosszú éveken keresztül kiszámíthatatlan volt a gazdálkodás eredményessége, mind az árak, mind pedig a termelési feltételek tekintetében instabilitás volt tapasztalható, így 65 - tenyésztőkből, termék-előállítókból álló - gazdálkodó úgy döntött, hogy egy közös érdekképviseleti szervezet létrehozásával próbálják meg a fennálló problémákat kezelni - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elassona-i székhelyű Juh- és Kecsketenyésztők Szövetkezetét, vagy más néven a Gala Elass-t 2012 júniusában alapították. A Szövetkezet szlogene: „Erő az egységben az egészséges közösség által”, alapelve pedig az úgynevezett kollektív befektetési tevékenység. A szervezet célja olyan beruházások megvalósítása, amelyek segítségével a helyi juh-, kecsketej- és tejtermékek, valamint a hús előállítása, továbbá a precíziós állattartás és a fejlett technológiák alkalmazása által kínált piaci lehetőségek maximálisan kiaknázásra kerülhetnek. A Juh- és Kecsketenyésztők Szövetkezete az egészséges együttműködés elveinek és értékeinek újjáélesztését tűzte ki célul, működési modelljének alapvető eleme a szakszervezetben rejlő közösségi erő.

Az egységes érdekképviselet által folyamatosan erősítik tárgyalási készségeiket, fejlesztik az üzleti kultúrát, valamint tagjaiknak, tenyésztőiknek jelentős technikai és pénzügyi támogatást tudnak nyújtani. A Szövetkezet a megalakulását követő első két évben, mind a tenyésztők, mind pedig a tejipari szereplők irányából bizalmatlanságot tapasztalt. Működésük azonban a csapatmunkán és a kollegalitáson alapul, és a mindössze 5 főből álló Igazgatótanács által koordinált szervezet a befektetett erőfeszítések, a kitartó, szakmailag megalapozott munka eredményeképp mára már elérte, hogy szervezetüket partnerként kezeljék.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Szövetkezet főbb tevékenységei

Juh- és kecsketej nagykereskedelmi értékesítése

  • A Szövetkezet gyűjti be a tagok által előállított juh- és kecsketejet, melyet tovább értékesít a tejfeldolgozó üzemek részére,
  • lefolytatja a tárgyalásokat a tejüzemekkel, így a teljes Szövetkezeti tagság érdekképviseletét ellátja, a tejárak alakulását pedig nem csak a tagok számára, hanem gyakorlatilag az egész térségben befolyásolni tudják,
  • a tejüzemek által tett ajánlatokat kiértékelik és a legkedvezőbb ajánlat esetében éves szerződést kötnek, ezáltal ellenőrzés alatt tudják tartani a termelést és a kifizetéseket egyaránt.

Juh- és kecskehús nagykereskedelmi értékesítése

  • hasonló szisztémát alkalmaznak, mint a tej esetében, tehát a termelők által előállított bárányok és gidák begyűjtése és a húskereskedők részére történő tovább értékesítése központilag történik, a Szövetkezet központosított szerződéseket köt a kereskedelmi vállalatokkal,
  • szintén ellenőrzés alatt tudják tartani a termékek elérhetőségét és a kifizetéseket, továbbá kedvezőbb árakat tudnak elérni,
  • jelenleg a húspiaci szereplőkkel egyeztetnek, amelyek nagy érdeklődést mutatnak a speciális minőségi paraméterekkel, magasabb hozzáadott értékkel rendelkező húsok- és húskészítmények iránt.
EZ IS ÉRDEKELHET

Takarmányértékesítés, hitelezés

  • a Szövetkezet a legfontosabb takarmányokból - gabonanövények, lucerna, koncentrált takarmányok - központi felvásárlást és szervezett értékesítést biztosít, így tagjaiknak nincsenek takarmány-ellátási nehézségei,
  • a fizetési kondíciók és a felvásárolt mennyiségek következtében kedvezőbb árakat tudnak elérni,
  • a közelmúltban a Szövetkezet a bárányok takarmányozáshoz használt tejpótlók kereskedelmével is elkezdett foglalkozni, megállapodást írtak alá az izraeli MAABAROT PRODUCTS LTD-vel,
  • a bank szektor szereplőivel kialakított együttműködésnek köszönhetően szükség esetén működő tőkeként funkcionáló hasznos pénzügyi megoldásokat tudnak biztosítani a termelőknek.
EZ IS ÉRDEKELHET

A Szövetkezet jövőbeni tervei

  • a termelési költségek csökkentése és a minőség kontrollálhatósága érdekében koncentrált takarmányok előállításába kívánnak fogni,
  • az egységesebb termelési környezet kialakítása érdekében a gazdálkodások gépesítésére hangsúlyt kívánnak fektetni,
  • az állományok genetikai fejlesztése révén magasabb produktivitást, alacsonyabb termelési költségeket kívánnak elérni,
  • a thesszaloniki-i Állatorvosi Iskolával, az athéni Agrár Egyetemmel és az amerikai Farm Iskolával együttműködésben a gazdálkodóknak tartandó képzések keretében bővíteni kívánják a tagok szaktudását.

A Szövetkezet mára már 175 tagot, 98 gazdaságot, összesen 45.000 juhot és kecskét tömörít magába és évi 6.800 tonna juh-, valamint 1.200 tonna kecsketejet állítanak elő, melyet 5 thesszáliai sajtüzembe szállítanak, pénzügyi forgalmuk pedig meghaladja a 12.000.000 eurót. A szervezet sikerességének kulcsfontosságú eleme a szövetkezetekkel és mezőgazdasági termékekkel foglalkozó kereskedelmi vállalatokkal való megbízható partnerségi kapcsolatok kialakítása volt. Előre mutató működési modellük és a megtett intézkedések által a Szövetkezet árstabilitást és kiszámítható, tervezhető fizetési feltételeket tud biztosítani tagjai számára, a kereskedelmi partnerekkel kötött, hosszú távú szerződések pedig hozzájárultak a tagok termelési költségeinek jelentős csökkentéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02