Sok magyar gazda mond le erről az állatról: elkezdték ritkítani az állományt

Sok magyar gazda mond le erről az állatról: elkezdték ritkítani az állományt

MTI
A 2019-es 16,5 ezer tonnáról 2022-re 10,3 ezer tonnára csökkent a magyarországi juhexport, az értéke azonban látványosan megnőtt. A juhállomány is folyamatosan csökken az utóbbi években, habár a 2022-es évhez képest 2023-ban történt egy kis megugrás. Ennek döntően az az oka, hogy a száraz 2022-es év hatásai a mai napig tartanak, a jelentősen romlott takarmányozási lehetőségek miatt ugyanis a termelők elkezdték gyéríteni az állományt, és a megmaradt juhok sem fejlődtek tökéletesen. Idén azonban rendezhetik soraikat a magyar juhtartók, mivel egy időben lesz ugyanis a húsvét és a ramadán, ezért fokozott kereslet mutatkozhat Olaszországon kívül Francia- és Németországból, Belgiumból és Hollandiából is a magyar juhokért.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2019 óta folyamatosan csökken a magyarországi juhexport mennyisége, az értéke ugyanakkor 2020 óta nő. Míg 2019-ben 16 565 tonna juhot vittek ki hazánkból, addig 2020-ban már csak 12 431 tonnát, 2021-ben 11 130-at, 2022-ben pedig mindössze 10 392 tonna juh került ki az országból. A hazai juhexport értéke azonban 2020 óta növekvő tendenciát mutat, akkor 13 847 millió forint volt a kivitel értéke, 2022-ben pedig már 17 661 millió forint.

Habár a magyar juhtartóknak számos problémával kellett szembe nézniük az utóbbi években, ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, jó hír számukra, hogy idén a keresztény húsvét, vagyis az olasz bárányfogyasztás fő időszaka, valamint az iszlám böjti hónap, a ramadán átfedésben van. 2024-ben húsvét vasárnap március 31-én lesz, míg a ramadán március 10-től április 8-ig tart. Mindez azt jelenti, hogy a két ünnep egybeesése miatt több vevő jelentkezhet, Magyarország pedig nyitott a piaci igények kielégítésére, fokozott keresletet jelenthet Olaszországon kívül Francia- és Németországból, Belgiumból és Hollandiából is. A keresleti piac a kedvezőbb takarmányárakkal együttesen jó csillagállást jelent a magyar juhtartóknak, az ágazat pedig rá is szorul erre: az elmúlt években sokat szenvedett szektor a várható jobb bevételből rendezheti a sorait.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet a magyarországi juhállománnyal?

Az emlékezetesen száraz 2022-es év hatásai a mai napig tartanak, a jelentősen romlott takarmányozási lehetőségek miatt ugyanis a termelők elkezdték gyéríteni az állományt, és a megmaradt juhok sem fejlődtek tökéletesen. Ez meglátszik a szaporulatban és így a mostani kínálatban is. Az utóbbi években jól láthatóan csökken a juhállomány Magyarországon, ugyanakkor 2022-höz képest 2023-ban látható egy kisebb emelkedés. Míg 2022-ben 872 ezer darab juh volt hazánkban, addig 2023-ban már 907 ezres volt az állomány. Ebből anyajuh 694 ezer darab volt tavaly. 

Ahogy lapunknak Holló Mátyás családi gazdálkodó elmondta, a jelenlegi piaci helyzetben megéri nagyobb súlyra hizlalni a bárányokat, hiszen így magasabb bevétel érhető el. A magyar termelők vélhetően erre fognak törekedni a következő hetekben.

Gondok a magyar juhágazatban

Kiss György, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség termelési alelnöke rámutatott: a juhászat alapjában véve Magyarországon családi gazdaságok keretében működik, ebben a szegmensben pedig egyre jelentősebb probléma lett a munkaerő hiánya és a családtagok elvándorlása, a generációváltás megoldatlansága. A piac tehát bővül, de a juhtartás egy nagyon kemény, évi 365 napig tartó a törődést jelent - hangsúlyozta.

A munkaerő problematikájára válaszul valószínűleg itt is az iparszerűbb, technológiailag jobban felszerelt és nagyobb gazdaságok tudnak jól válaszolni - vélekedett az alelnök, aki szerint ugyanakkor ez a folyamat hazai szinten még messze nem tart ott, ahol például a professzionális, ausztrál juhfarmok esetében. Azonban az idei tavaszi szezonban keletkező bevételt a jobb helyzetben lévő, felkészültebb termelők valószínűleg technológiai fejlesztésekre, elsősorban az élőmunkát kiváltó beruházásokra költik majd. A nehezebb helyzetben lévő juhtartók számára is jó lehetőség jön most, ám valószínűleg ők a meglévő adósságaik egy részének rendezésére, az üzletmenetben keletkezett lyukak „betömésére” fordítják a várható bevételt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?