Muszlimok és keresztények is veszik a magyar bárányt

Muszlimok és keresztények is veszik a magyar bárányt

Olaszország a katolikus ünnepi hagyományokból fakadóan továbbra is a legjelentősebb vevőnek számít a magyar bárányexportban, de egyre jelentősebb az európai muszlim közösségek kereslete. Idén ráadásul egy időben lesz a húsvét és a ramadán, amely fokozott keresletet jelenthet Olaszországon kívül Francia- és Németországból, Belgiumból és Hollandiából is. A keresleti piac a kedvezőbb takarmányárakkal együttesen jó csillagállást jelent a magyar juhtartóknak, az ágazat pedig rá is szorul erre: az elmúlt években sokat szenvedett szektor a várható jobb bevételből rendezheti a sorait. A hosszútávon jelenlévő problémák megoldására ugyanakkor ez még nem lesz elég: egyre inkább a professzionális, intenzívebb termelés jelenthet kiutat itt is.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Már most számolnak a hazai juhtartók az idén viszonylag korán, március végén esedékes húsvét piaci hatásaival. Az idehaza tartott állatok bárányai túlnyomórészt Olaszországba kerülnek ilyenkor, ahol a katolikus hagyományok és a gasztronómiai szokások miatt kedvelt étel a bárány húsvétkor.

mondta el az Agrárszektornak Kiss György, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség termelési alelnöke.

Mást vesznek a keresztények és a muszlimok

Hozzátette: az olasz piac esetében jelenleg az a kérdés, hogy elbír-e valamennyi áremelést. Az olaszok által igényelt, 12-16 kilogrammos vágottsúlyú kategóriában a magyar kínálatnak nagy hagyományai vannak, az erre berendezkedett termelőknek most egy kismértékű áremelés elérése a célja.

A 16-18 kilogrammos vágottsúlyú, vagy ennél is nagyobb bárányok inkább Európa muszlim közösségeiben és a Közel-Kelet országaiban találnak vevőre. Míg tehát a kisebb súlyú egyedek a keresztény hagyományok miatt főleg Olaszországban találnak vevőre, addig a nagyobb bárányokat Franciaország, Belgium, Németország és Hollandia muszlim közösségei keresik. A nagyobb bárányokat természetesen szívesen vásárolják a hagyományosan muszlim többségű országok is.

Keresleti piac várható

A ramadán idején az egészséges és felnőtt muszlimok a hagyomány szerint napközben egyáltalán nem étkeznek, ám esténként nagy családi vacsorákat rendeznek, különösen jelentős az ünnep utolsó estéjén tartott lakoma, ahol szokás a szegényeknek is ételt biztosítani. Ezen étkezéseknek fontos szereplője a bárányhús. Idén tavasszal tehát a húsvét és a ramadán miatt is jelentős bárányhús-keresletre készülnek a magyar termelők is.

Nagyobb súlyt céloznak meg

A két ünnep egybeesése miatt több vevő jelentkezhet, Magyarország pedig nyitott a piaci igények kielégítésére. Annak reményében, hogy várhatóan a nagyobb súlyú bárányokat is keresni fogják, több termelő megkockáztathatja a nagyobb súlyra történő hízlalást. Különösen azok, akiknek megfelelő takarmányozási lehetőségeik és technológiájuk van. Az alelnök szerint hosszabb távon is igaz, hogy Európában növekszik a kereslet a juh- és a bárányhús iránt.

Tartós problémák vannak

A kedvező helyzet azonban legfeljebb a korábbi nehézségek utáni enyhülést jelenthet a hazai juh termékpályának, szó sincs arról, hogy az ágazatban minden tökéletesen alakulna. A juhtartók száma évtizedek óta csökken, a szegmens helyzete nem könnyű. Ebben a folyamatban az elmúlt évek, így a Covid és a nyomában szélsőségessé váló piaci viszonyok, valamint a kivételesen durva 2022-es aszály is sok negatívumot eredményezett.

Nincs, aki folytassa?

A hosszabb távú hatások sem kedvezőek. Kiss György rámutatott: a juhászat alapjában véve Magyarországon családi gazdaságok keretében működik, ebben a szegmensben pedig egyre jelentősebb probléma lett a munkaerő hiánya és a családtagok elvándorlása, a generációváltás megoldatlansága.

A piac tehát bővül, de a juhtartás egy nagyon kemény, évi 365 napig tartó a törődést jelent.

A profik fejlesztenek, a lemaradók adósságot rendeznek

A munkaerő problematikájára válaszul valószínűleg itt is az iparszerűbb, technológiailag jobban felszerelt és nagyobb gazdaságok tudnak jól válaszolni – vélekedett az alelnök, aki szerint ugyanakkor ez a folyamat hazai szinten még messze nem tart ott, ahol például a professzionális, ausztrál juhfarmok esetében.

A mostani ünnepi időszak fokozottabb kereslete és a kedvezőbb takarmányárak tehát pozitívumot jelentenek, de összességében az ágazat továbbra is tartós nehézségekkel küszködik.

Az így keletkező bevételt a jobb helyzetben lévő, felkészültebb termelők valószínűleg technológiai fejlesztésekre, elsősorban az élőmunkát kiváltó beruházásokra költik majd. A nehezebb helyzetben lévő juhtartók számára is jó lehetőség jön most, ám valószínűleg ők a meglévő adósságaik egy részének rendezésére, az üzletmenetben keletkezett lyukak „betömésére” fordítják a várható bevételt.

Karácsony óta csörög a telefon

Amikor korai időpontra esik a húsvét, akkor általában magasabb árak realizálódnak a piacon. Ez ráadásul azért jelent nekünk, magyaroknak előnyt, mert mi intenzíven neveljük a bárányainkat. Az extenzíven tartott romániai bárányok például nem érik el a kellő vágási súlyt ilyenkor

– mondta el az Agrárszektornak Holló Mátyás családi gazdálkodó. Az ismert juhtartó, aki az Agrárszektor Év Állattenyésztője díjának jelöltje is volt korábban, hozzátette:

Érezhető az igény, a karácsonyi szezon óta folyamatosan keresleti piac van. Keresik az árualapot, a jó minőségű vágóbárányt, elsősorban Olaszországból.

Divatba jött a nagyobb súly

A termelő hozzátette: már az olasz vevők is elindultak a magasabb súlyú bárányok felé, de tény, hogy a muszlim vevők még mindig a nagyobb, akár jóval húsz kiló feletti élősúlyú bárányokat is megveszik.

A termelő szerint a nagyobb súlyú bárányok iránti, Olaszországon kívüli kereslet kétségkívül erősödött az elmúlt években, Németországba, Ausztriába több nagy súlyú bárányt lehet értékesíteni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a jó minőségű magyar bárány vágósúlya a legdrágábbak közé tartozik Európában, ezt továbbra is leginkább az olasz vevők hajlandóak megfizetni. A muszlim piacra szánt bárányokat más technológiával, akár extenzív módon is lehet nevelni. Ezt, a kisebb költséggel előállított árut a muszlim vevők jobban meg tudják fizetni. A termelő szerint ugyanakkor az is fontos, hogy a piac stabil és a vevők megbízhatóak legyenek – ezzel kapcsolatban jobb tapasztalatai vannak például a Németországban élő másodgenerációs török vevőkkel, mint a törökországi partnerekkel.

Ezzel együtt Holló Mátyás is egyetértett azzal, hogy a jelenlegi piaci helyzetben megéri nagyobb súlyra hizlalni a bárányokat, hiszen így magasabb bevétel érhető el. A magyar termelők vélhetően erre fognak törekedni a következő hetekben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?